Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про режим воєнного стану


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Верховна Рада ухвалила в першому читанні внесений президентом України Петром Порошенком проект закону про правовий режим воєнного стану.

За законопроект №2541 проголосували 258 народних депутатівпри 226 необхідних.

Законопроект визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення і скасування, правові основи діяльності органів державної влади, військового командування в умовах воєнного стану.

У документі вказуються заходи, яких може вжити військове командування разом з військовими адміністраціями для встановлення правового режиму воєнного стану.

Рада уточнила умови воєнного стану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Зокрема вони можуть встановлювати посилену охорону важливих об’єктів національної економіки і вводити особливий режим їх роботи, запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері, на період воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, також примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, забороняти проведення мирних зборів, мітингів.

Відповідно до законопроекту, пропозиції щодо введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях на розгляд президентові України подає РНБО.

У разі оголошення указу президента України про введення воєнного стану Верховна Рада збирається на засідання у дводенний строк без скликання та розглядає питання щодо затвердження відповідного указу президента.

3 березня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект закону про правовий режим воєнного стану.

12 березня Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 18 лютого «Про додаткові заходи щодо зміцнення національної безпеки України».

Відповідно до рішення РНБО, схвалено законопроект про зміни до закону України «Про правовий режим воєнного стану», президенту запропоновано внести його на розгляд Верховної Ради як невідкладний.

Порошенко неодноразово заявляв, що українська влада готова до запровадження воєнного стану в усій країні, якщо ситуація на сході далі погіршуватиметься.

XS
SM
MD
LG