Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче швидких домовленостей з Росією щодо газу – Коболєв


Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв
Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв

Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявляє, що українська сторона розраховує на швидкі домовленості з Росією щодо постачання газу після 31 липня.

«Ми хотіли б підписати угоду так швидко, як це можливо», – сказав Коболєв у п’ятницю, 10 квітня, під час прес-конференції у Брюсселі.

«Ми маємо більш-менш стабільну ситуацію на наступні три місяці, оскільки була продовжена узгоджена знижка від Росії і є нова технічна угода, яка продовжує дію «зимового пакету» між «Газпромом» і «Нафтогазом». Вона діятиме до кінця липня 2015 року. Ми вітаємо підписання [нових] домовленостей раніше кінця липня. Але наразі важко прогнозувати, як довго можуть тривати переговори з російською стороною», – наголосив Андрій Коболєв.

9 квітня президент Росії Володимир Путін заявляє, що Москва не використовуватиме ціну газу, як інструмент тиску на Україну.

1 квітня Україна підписала нову угоду на купівлю газу у Росії на другий квартал 2015 року. Ціна газу згідно з цими домовленостями становить 247,18 доларів за тисячу кубометрів, це на кілька доларів нижче від ціни, за якою Україна могла отримати паливо в реверсному режимі від європейських партнерів.У першому кварталі цього року Україна купувала російський газ по 329 доларів.

Від 1 квітня перестав діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі, з участю Єврокомісії.

Міністр енергетики України Володимир Демчишин сподівається, що на тристоронніх переговорах за участю ЄС 14 квітня вдасться остаточно юридично закріпити умови закупівлі російського газу на період до кінця майбутнього опалювального сезону 2015-16 років.

XS
SM
MD
LG