Доступність посилання

ТОП новини

Як рятуватись від нових тарифів на газ, електроенергію і комунальні послуги?


Андрій Зінченко, експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»
Андрій Зінченко, експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»

Позитивом цієї «шокової тарифної терапії» є спонукання споживачів навчитися заощаджувати енергоресурси й воду – експерт

Київ – Споживачі мають скористатися безпрецедентним підвищенням тарифів, щоб навчитися контролювати постачальників, заощаджувати ресурси й знайти спосіб вийти з-під влади монополістів. Як це можна робити, радить експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Андрій Зінченко, а також герої відеосюжетів із різних регіонів України.

Споживачі енергоресурсів в Україні ніколи не платили реальної ціни за них. До цього часу влада компенсувала різницю між тим, що платило населення, й вартістю енергоносіїв за рахунок державного бюджету. Це завжди було ґрунтом для корупції, зловживань та розбалансування державного кошторису. Однак, те, яким чином влада підвищила тарифи, викликає багато запитань, вважає експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Андрій Зінченко.

За його словами, уряд не провів достатньої кампанії з роз’яснення причин підвищення тарифів, не представив суспільству схеми розрахунків, за якими визначили нову вартість, не ввів електронний спосіб отримання субсидій.

«Людей недостатньо інформували. Але як їх можна достатньо проінформувати, якщо немає оприлюднених пояснень, чому саме на таку суму зросло й який розрахунок за тим стоїть. І зараз держава і уряд опинилися у дурній ситуації, даруйте на слові. «Газпром» підіграв соціальному напруженню, повідомивши, що може продавати газ дешевше», – наголошує експерт.

Але, на його думку, очевидним позитивом цієї «шокової тарифної терапії» є спонукання споживачів навчитися заощаджувати енергоресурси й воду, зберігати тепло й контролювати постачальників. Найголовніше ж, люди захочуть стати енергонезалежними й шукатимуть альтернативні джерела ресурсів.

Ось досвід Павла Мазуренка з Кіровограда, який навіть сонячні батареї збирає сам.

Кіровоградець зробив свій будинок енергонезалежним
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00


Якщо власники приватних будинків можуть самотужки вирішувати проблеми енергетичної незалежності власних помешкань, то співвласники багатоквартирних будинків мусять об’єднуватися й разом ставити лічильники, масово утеплювати будинки в містах.

«Для цього треба навчитися домовляти з сусідами, створювати об’єднання й кооперативи. Люди мають це робити у складчину. Держава цього не зробить, це активність самих громадян із захисту власних інтересів», – пояснює Андрій Зінченко.


Довідково: що по чому?

Із квітня в Україні підвищилися вартість газу, опалення та електроенергії, а з травня подорожчає вода.

Газ

Ціна на газ з 1 травня по 30 вересня для опалення домівок та приготування їжі буде для всіх однаковою – 7 гривень 18 копійок за один кубометр.

В опалювальний сезон (із 1 жовтня по 30 квітня) тарифікація газу, який використовуватимуть для опалення дещо зміниться. Перші 200 кубічних метрів газу коштуватимуть 3,6 гривні. А все, що використають понад цього показника, коштуватиме ті самі 7,18.

Таким чином, якщо ви вкладетеся взимку у 200 кубів, ціна на газ у порівнянні із минулорічними цінами підвищиться близько у 3,5 рази, якщо ж ні – у 4.

Опалення

Для тих, у кого є лічильник на тепло, вартість зросте у 0,7 раза. Ті, у кого лічильників немає, платитимуть за один квадратний метр на 6 гривень 60 копійок більше, ніж минулого року.

Електроенергія

До 2017 року запланували п’ять етапів підвищення тарифів, із яких два – вже до кінця цього року – у квітні й вересні.

Із квітня по вересень 2015 року, при споживанні до 100 кіловат на місяць, тариф складе близько 35 копійок за кіловат. Використавши від 150 до 600 кіловат, потрібно буде заплатиті близько 63 копійок за кіловат. Хто ж використає більше ніж 600 кіловат, муситиме платити 1,40 гривень за кіловат.

Субсидії

Уряд оголосив, що готовий 24 мільярди гривень виділити на субсидії

Раніше субсидії отримували ті, чиє витрати на комунальні послуги перевищували 10% доходів для пенсіонерів і 15% для працездатних осіб. Зараз запроваджена прогресивна шкала – від 7% до 30%.

Уряд прогнозує, що після підвищення тарифів за субсидіями може звернутися утричі більш людей, аніж отримує зараз – 3 мільйони осіб.

Також влада обіцяє компенсувати частину вартості утеплення будинків та купівлі негазового котла.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG