Доступність посилання

ТОП новини

Від початку антитерористичної операції на сході України минув один рік


Рівно рік тому, 13 квітня 2014 року, Рада національної безпеки й оборони України оголосила про початок проведення антитерористичної операції на сході України. Таке рішення ухвалили у відповідь на проросійські заворушення у низці міст Донецької і Луганської областей, зокрема – спроби озброєних груп захопити адміністративні будівлі і відділки міліції.

Олександр Турчинов, який тоді виконував обовʼязки президента України, заявив, що війну проти України веде Російська Федерація. 14 квітня він підписав відповідний указ про виконання ухваленого РНБО рішення «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

За даними ООН, унаслідок бойових дій на Донбасі за рік загинуло понад 6 тисяч людей. Кількість осіб, що вимушено залишили свої домівки, сягнула близько 2 мільйонів людей, із яких близько 1,2 мільйона жителів Донбасу переїхали в інші регіони України, ще понад 700 тисяч – у Росію.

Точні втрати як із боку сил АТО, так і з боку сепаратистів наразі невідомі. Згідно з попередніми даними Генерального штабу, втрати Збройних сил України сягнули близько 1,5 тисячі військових.

Росія офіційно не визнає своєї участі у конфлікті на території Донецької і Луганської областей. Про докази російської військової присутності на Донбасі, однак, заявляло і керівництво України, і представники НАТО.

Через агресію Росії проти України низка країн світу запровадила проти Росії економічні санкції.

XS
SM
MD
LG