Доступність посилання

ТОП новини

Путін знімає заборону на постачання до Ірану ЗРК С-300


Пускова установка ЗРК С-300 ПМУ на виставці військової техніки в Росії
Пускова установка ЗРК С-300 ПМУ на виставці військової техніки в Росії

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що знімає заборону на постачання до Ірану зенітно-ракетних комплексів С-300. Указ набуває чинності з дня підписання, повідомила прес-служба Кремля.

Рішення ухвалене через тиждень по тому, як Іран і шість із провідних держав світу узгодили домовленість щодо суперечливої іранської ядерної програми. За нею Тегеран має обмежити цю програму в обмін на полегшення і врешті скасування міжнародних санкцій ООН і окремих санкцій ЄС і США.

Як вважають, указ президента Росії має на меті віддячити Іранові за відхід від конфронтації зі світом і одночасно зміцнити для Росії ґрунт для співпраці з Іраном після скасування санкцій.

Контракт про постачання до Ірану російських зенітно-ракетних комплексів С-300 ПМУ-1, укладений 2007 року, був зупинений указом тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва 2010 року після того, як Рада безпеки ООН запровадила санкції проти Ірану через його ядерну програму. При цьому в Росії наголошували, що ці ЗРК формально не підпадають під заборону за тими санкціями. У світі привітали тоді те рішення Росії, Іран висловив невдоволення.

XS
SM
MD
LG