Доступність посилання

ТОП новини

Франція хоче нагадати Києву й Москві про необхідність виконати мінські угоди до кінця року


Голови МЗС Росії, Німеччини, України і Франції під час однієї з попередніх «нормандських зустрічей», архівне фото
Голови МЗС Росії, Німеччини, України і Франції під час однієї з попередніх «нормандських зустрічей», архівне фото

На зустрічі «нормандської четвірки», що має відбутися в понеділок, 13 квітня, в Берліні, Франція має намір нагадати Україні і Росії про необхідність виконати мінські домовленості до кінця нинішнього, 2015 року, заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс.

Виступаючи напередодні цієї зустрічі, він заявив: «Ми маємо намір нагадати нашим колегам – і російському, і українському, – що мінський процес має бути виконаний до кінця року, бо це останній термін. І ми маємо намір говорити про все це відверто… і просити їх з’ясувати відносини між собою і рухатися вперед».

Перебуваючи в Барселоні в Іспанії на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу і учасниць програми «Південного партнерства» ЄС, Фаб’юс перед відльотом до Берліна висловив занепокоєння тим, що режим припинення вогню на сході України порушується, а також тим, що «з політичного погляду немає належного просування».

У понеділок, 13 квітня, в Берліні заплановані переговори, які мають на меті оцінити виконання домовленостей про припинення вогню на сході України. У зустрічі мають узяти участь міністри закордонних справ країн-учасниць так званого «нормандського формату» – Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, Франції Лоран Фаб’юс, Росії Сергій Лавров та України Павло Клімкін.

Перед початком дискусій у Берліні Штайнмаєр в інтерв’ю газеті Die Welt закликав Москву і Київ «охопити головне питання реалізації наступного етапу», а саме «підготовку місцевих виборів у районах, окупованих сепаратистами, а також гуманітарний доступ і відновлення на сході України».

У неділю, 12 квітня, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні заявила про поновлення інтенсивних боїв поблизу Донецька з застосуванням важкої техніки з обох боків. Українські військові і проросійські сепаратисти обмінялися звинуваченнями в порушенні режиму припинення вогню і застосуванні озброєнь, які за мінськими домовленостями мали бути відведені.

За узгодженим 12 лютого Комплексом заходів на виконання раніше досягнених мінських домовленостей, урегулювання в частині сходу України, нині окупованій проросійськими сепаратистами за підтримки російських військ, має бути досягнене до кінця 2015 року.

XS
SM
MD
LG