Доступність посилання

ТОП новини

Закони про декомунізацію ухвалені із запізненням – глава УГКЦ


Глава УГКЦ Святослав (Шевчук), Київ, 13 березня 2015 року
Глава УГКЦ Святослав (Шевчук), Київ, 13 березня 2015 року

Так звані закони про декомунізацію, які нещодавно ухвалила Верховна Рада України, дуже важливі, але трохи запізнілі. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук).

За його словами, ці закони треба було приймати відразу після Акту проголошення незалежності України.

Відео: Радіо Свобода онлайн

«Якщо справді всі ті роки нашої незалежності були б роками послідовної декомунізації нашого суспільства, тоді, можливо, сьогодні ми не жили б в умовах війни. Ми сьогодні не жили б у полоні різних стереотипів ідеологічних ще комуністичної епохи. Ми бачимо, як оживають ті стереотипи. Більше того, вони стають певними елементами пропаганди і в виправданні агресії проти України», – прокоментував глава УГКЦ.

Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку. Також парламент ухвалив закон про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років. Законом передбачено забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років.

XS
SM
MD
LG