Доступність посилання

ТОП новини

Посол України в Німеччині: «нормандські» переговори дуже гострі


Лоран Фаб’юс, Павло Клімкін, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Сергій Лавров (л -> п) перед початком зустрічі в Берліні, 13 березня 2015 року
Лоран Фаб’юс, Павло Клімкін, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Сергій Лавров (л -> п) перед початком зустрічі в Берліні, 13 березня 2015 року

Посол України в Німеччині Андрій Мельник повідомляє про «дуже різкі розмови» на переговорах міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини і Франції, що відбуваються в цей час у Берліні.

Як написав він у твітері, Україна сподівається від цих переговорів на поступ в імплементації мінських домовленостей.

Також, додав посол, у перебігу переговорів Україна наполягає на необхідності поступу в обміні військовополоненими.

Крім того, Україна твердо переконує в необхідності заснувати міжнародну місію підтримки мінських домовленостей, написав Мельник.

За його словами, міністр Клімкін вимагає забезпечити повний доступ спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, щоб ті могли перевірити відведення важких озброєнь.

Але, наголошує посол, хоча атмосфера дискусій у Берліні напружена, Україна й далі лишається на конструктивних позиціях, щоб досягти результату.

Перед початком зустрічі голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що на ній буде йтися про початок політичного процесу на сході України, а також обговорять створення робочих груп.

У понеділок, 13 квітня, ввечері у столиці Німеччини Берліні зустрічаються Павло Клімкін, Сергій Лавров, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Лоран Фаб’юс. Вони мають на меті оцінити виконання домовленостей про припинення вогню на сході України.

Напередодні цієї зустрічі Фаб’юс заявив, що Франція має намір нагадати Україні і Росії про необхідність виконати мінські домовленості до кінця нинішнього, 2015 року.

А Штайнмаєр у газетному інтерв’ю закликав Україну і Росію «охопити головне питання реалізації наступного етапу» виконання мінських домовленостей, а саме «підготовку місцевих виборів у районах, окупованих сепаратистами, а також гуманітарний доступ і відновлення на сході України».

У неділю, 12 квітня, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні заявила про поновлення інтенсивних боїв поблизу Донецька з застосуванням важкої техніки з обох боків. Українські військові і проросійські сепаратисти обмінялися звинуваченнями в порушенні режиму припинення вогню і застосуванні озброєнь, які за мінськими домовленостями мали бути відведені.

За узгодженим 12 лютого Комплексом заходів на виконання раніше досягнених мінських домовленостей, урегулювання в частині сходу України, нині окупованій проросійськими сепаратистами за підтримки російських військ, має бути досягнене до кінця 2015 року.

XS
SM
MD
LG