Доступність посилання

ТОП новини

Заступник міністра енергетики Діденко має спільний бізнес з олігархом Коломойським – «Схеми»


Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко є бізнес-партнером олігархів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми» – проекту Радіо Свобода та Першого національного телеканалу.

Цей спільний бізнес є першим ґрунтовним доказом існування формального зв’язку між впливовим в Україні олігархом та чиновником високого рангу, який роками на різних посадах ухвалював рішення, що допомагали просувати бізнес Коломойського.

Більше того, наявність такого типу зв’язків показує, наскільки гостро стоїть для України питання деолігархізації влади, тобто позбавлення від (часто корупційних) зв’язків між тими, хто приймає правила гри, та великим бізнесом, який має за цими правилами грати.

Діденко разом з Коломойським і Боголюбовим є співвласниками компанії «Протон-21» – лабораторії електродинамічних досліджень, тобто компанії, яка має займатися певним типом інновацій. Як мовиться на сайті фірми, вона має на меті «створення нової безпечної технології утилізації радіоактивних відходів».

Згідно з даними Єдиного державного реєстру, «Протон-21» має великий статутний фонд – 123 мільйони гривень, з яких частка Діденка становить понад 15 мільйонів гривень (12,5%) при тому, що на основній роботі заступник міністра отримує максимум 18 тисяч гривень на місяць. Таку ж частку, як у Діденка, у статутному фонді має Станіслав Адаменко – вчений та винахідник.

Мільярдери Коломойський та Боголюбов мають більші частки – по 46 мільйонів гривень кожен.

Ігор Діденко став співвласником «Протон-21» у 2008 році. З того ж часу це дослідне підприємство не патентувало жодного винаходу. Останній патент лабораторії був зареєстрований у 2004 році.

Керівництво компанії відмовилось від спілкування з журналістами, а на територію підприємства у місті Вишневе під Києвом їх не пустила охорона.

Сам Діденко не бачить конфлікту в тому, що «Протон-21» займається діяльністю у галузі, якою керує Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

«Підприємства, що належать до сфери управління міністерства, не мають контрактних стосунків з ТОВ «Протон-21» і не проводять переговорів про укладання угод з ТОВ «Протон-21». Зазначу, що у своїй діяльності на посаді заступника міністра енергетики та вугільної промисловості я дотримуюсь усіх вимог чинного антикорупційного законодавства України», – мовиться у відповіді Ігоря Діденка на запит журналістів програми «Схеми».

Також Діденко не бачить нічого незаконного у своєму спільному з олігархами бізнесі. За його словами, він знайомий з Ігорем Коломойським «ще з минулого сторіччя».

«Наші стосунки є такими, що не виходять за рамки коректних загальнолюдських цінностей, діючої Конституції та чинного законодавства України», – зазначив Діденко.

Водночас журналісти програми «Схеми» стверджують, що саме завдяки безпосередній – свідомій чи несвідомій – участі Ігоря Діденка на державних посадах фінансово-промислова група «Приват» на чолі з олігархом Ігорем Коломойським отримала контроль над низкою стратегічних державних підприємств, серед яких нафтовидобувна «Укрнафта», нафтопереробна «Укртатнафта» та нафтотранспортна «Укртранснафта».

Завдяки цим підприємствам групі «Приват» вдалося організувати повний цикл – від видобутку нафти, її транспортування, виробництва з неї нафтопродуктів до їхнього продажу автовласникам – і стати найбільшим гравцем на ринку видобутку нафти і нафтопродуктів в Україні.

XS
SM
MD
LG