Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина закликає до єдиного підходу до зняття санкцій із Ірану


Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала країни, які накладали санкції щодо Ірану через його ядерну програму, дотримуватися спільного узгодженого підходу до зняття цих санкцій.

За її словами, наскільки можливо, ці санкції мали б бути зняті спільно і всі разом. Іран і шість провідних держав світу мають зробити ще багато, щоб остаточно узгодити домовленість про ядерну програму Тегерана, наголосила Меркель.

Так вона відповіла на запитання з приводу оголошеного в понеділок, 13 квітня, рішення Росії скасувати свою заборону на постачання Іранові зенітно-ракетних комплексів, яка діяла протягом п’яти років. Указ про це скасування підписав президент Росії Володимир Путін. Іран привітав це нинішнє рішення Росії, США й Ізраїль засудили його.

Рішення Росії було ухвалене через тиждень по тому, як Іран і шість із провідних держав світу у принципі узгодили домовленість щодо суперечливої іранської ядерної програми. За нею Тегеран має обмежити цю програму в обмін на полегшення і врешті скасування міжнародних санкцій ООН і окремих санкцій ЄС і США. Наступними місяцями цю домовленість мають погодити детально і остаточно затвердити. На Заході вважають, що зняття санкцій із Ірану має здійснюватися у відповідь на його дії за ядерною домовленістю.

Контракт про постачання до Ірану російських зенітно-ракетних комплексів С-300 ПМУ-1, укладений 2007 року, був зупинений указом тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва 2010 року після того, як Рада безпеки ООН запровадила санкції проти Ірану через його ядерну програму. Але при цьому в Росії наголошували, що ці ЗРК не підпадають під заборону за тими санкціями. У світі привітали тоді те рішення Росії, Іран висловив невдоволення й подався до арбітражного суду.

XS
SM
MD
LG