Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть зняти Кубу з переліку спонсорів тероризму


Рауль Кастро (з піднятою рукою) і Барак Обама серед учасників саміту Америк, Панама, 10 квітня 2015 року
Рауль Кастро (з піднятою рукою) і Барак Обама серед учасників саміту Америк, Панама, 10 квітня 2015 року

Президент США Барак Обама повідомив Конгрес, що планує вилучити Кубу з американського переліку держав, які підтримують тероризм.

Це рішення набуде чинності через 45 днів, якщо Конгрес не вирішить заблокувати його – а це вважають вкрай малоймовірним.

Як повідомив Білий дім, після ретельного перегляду дій Куби, з урахуванням даних розвідки і запевнень кубинського уряду, державний секретар США вирішив, що Куба виконала умови для усунення з переліку держав, що підтримують тероризм.

Скасування такого статусу усуне головну перешкоду до відновлення дипломатичних відносин між США й Кубою, що перервані з 1961 року, а також призведе до зняття деяких із економічних санкцій проти Гавани. Але широке ембарго США проти Куби може скасувати тільки Конгрес.

США вписали Кубу в перелік держав, що підтримують тероризм, 1982 року, заявляючи, що тодішній режим Фіделя Кастра навчає й озброює комуністичних повстанців в Африці і Латинській Америці.

Останнім часом Сполучені Штати Америки пішли на поліпшення відносин із Кубою. Зокрема, минулих вихідних на саміті Америк у Панамі президенти США і Куби Барак Обама і Рауль Кастро вперше від часу розриву дипломатичних відносин зустрілися на офіційні переговори.

Нині в переліку держав, що підтримують тероризм, Державного департаменту США є, крім Куби, також Іран, Сирія і Судан.

XS
SM
MD
LG