Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану хоче негайного зняття санкцій


Хасан Роугані виступає з промовою про санкції в місті Рашт, 15 квітня 2015 року
Хасан Роугані виступає з промовою про санкції в місті Рашт, 15 квітня 2015 року

Президент Ірану Хасан Роугані заявив, що Тегеран хоче негайного зняття санкцій проти нього за домовленістю про його ядерну програму.

«Хай усі знають: якщо на цьому раунді переговорів (про остаточну домовленість) не буде зняття санкцій, не буде й домовленості», – заявив він, виступаючи на державному телебаченні.

За його словами, на час підписання остаточної угоди має бути оголошено про скасування і зняття «репресивних санкцій проти іранського народу».

Майже два тижні тому, 2 квітня, Іран і шість із провідних країн світу на переговорах у швейцарській Лозанні узгодили у принципі політичну домовленість щодо ядерної програми Тегерана. За нею ця програма має бути значно обмежена в обмін на скорочення і врешті повне зняття з Ірану санкцій. Тепер сторони мають провести нові переговори і до 30 червня укласти остаточну детальну угоду з усіма технічними параметрами.

Тегеран вважає, що санкції проти нього, запроваджені через його суперечливу ядерну програму, мають бути повністю скасовані щонайпізніше відразу після укладення остаточної угоди. На Заході ж наполягають, що це зняття санкцій має відбуватися поетапно, у відповідь на конкретні кроки Ірану на виконання угоди.

XS
SM
MD
LG