Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент називає геноцидом винищення вірмен в Османській імперії


Європейський парламент значною більшістю голосів ухвалив резолюцію, в якій ужито слово «геноцид» на позначення масових убивств і депортацій вірмен у тодішній Османській імперії століття тому.

Європейський парламент «приєднується до вшанування сторіччя Вірменського геноциду в дусі європейської солідарності і справедливості», мовиться в резолюції, яку підтримали всі провідні політичні групи Європарламенту.

Резолюція також закликає сучасну Туреччину відкрити архіви і «змиритися з минулим і визнати геноцид вірмен» і тим прокласти шлях до справжнього примирення між турецьким і вірменським народами.

Туреччина ще перед голосуванням у Європарламенті засудила текст резолюції. Як заявив президент країни Реджеп Тайїп Ердоган, «яку б резолюцію не ухвалив Європарламент, це нам увійде в одне вухо і в інше вийде».

За його словами, не може бути й мови, щоб на Туреччину впала «пляма чи тінь із назвою «геноцид».

Європарламент іще 1987 року визнав ті події за геноцид вірмен і відтоді вдавався до слова «геноцид» і в інших резолюціях.

Цього місяця сповнюється сто років від початку подій у тодішній Османській імперії, коли, за оцінками, 1915-го й наступними роками в османській Туреччині були вбиті чи загинули внаслідок примусових депортацій близько півтора мільйона вірмен. Вірмени вважають, що йшлося про свідомий геноцид їхнього народу, і вшановують роковини його початку щороку 24 квітня. Сучасна турецька держава категорично відкидає таке визначення і, визнаючи загибель сотень тисяч вірмен, заявляє, що то була громадянська війна, в якій так само гинули й турки. При цьому Туреччина вкрай різко реагує на будь-яке визнання у світі тих подій як геноциду вірмен.

XS
SM
MD
LG