Доступність посилання

ТОП новини

Основою для створення добровольчих батальйонів були приватні охоронні структури олігархів – експерт


Приватні охоронні структури олігархів послугували основою для створення добровольчих батальйонів – про це в ефірі програми «Донбас.Реалії» на Радіо Свобода заявив керівник проекту «Олігарх ЮА» Олег Богатов.

Зокрема, за його словами, корені створення добровольчого батальйону «Дніпро-1» сягають 1990-х років. Тоді була створені охоронна структура групи «Приват» під назвою «БОГ» (Безпека, Охорона, Гарантія).

Прослідкувати ці взаємозв’язки, каже експерт, легко: слід лише подивитися, хто фінансує відповідні напрямки та керує ними.

«Наприклад, у випадку із групою «Приват» напрямок безпеки контролює Геннадій Корбан, відомий своїми рейдерськими захопленнями у Дніпропетровській області. І коли навесні 2014 року почалася формуватися система оборони Дніпропетровської області, цей процес очолив той же Корбан. Можна допустити, що вона формувалося не на порожньому місці, виходячи з того, наскільки швидко сформувався «Дніпро-1», – каже експерт.

Крім цього, Богатов не виключає, що наявність в олігархів таких батальйонів – вигідна справа. За його словами, у десятці мільярдерів за списком журналу «Форбс» лише двоє з бізнесменів незмінні – Коломойський та Ахметов. За фактом, лише вони і змогли створити повноцінні дві охоронні структури, конвертовані в батальйони.

«Будьмо справедливі: коли бізнесмени фінансують будь-яку таку діяльність, вони намагаються відбити свої вкладення. Зокрема, і за рахунок посилення своїх політичних позицій. І в деяких виборчих округах причетність озброєних батальйонів, лояльних до групи «Приват», допомогла змінити електоральну ситуацію», – вважає експерт.

XS
SM
MD
LG