Доступність посилання

ТОП новини

МЗС протестує проти рішення суду в Росії продовжити справу Савченко


Надія Савченко під час засідання суду в Москві, 17 квітня 2015 року
Надія Савченко під час засідання суду в Москві, 17 квітня 2015 року

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Басманного суду Москви, який не задоволено скаргу адвокатів Надії Савченко на ухвалу російських слідчих органів відмовити в закритті порушеної проти неї кримінальної справи за відсутністю складу злочину.

«Таке рішення в черговий раз свідчить про нехтування російською стороною універсальними нормами міжнародного гуманітарного права, її небажання брати до уваги численні звернення світової спільноти з вимогою звільнити Надію Савченко», – мовиться в заяві.

Відтак міністерство вкотре закликає російську сторону врахувати гуманітарний аспект подальшого перебування Савченко під вартою.

Крім того, МЗС вимагає безумовного виконання взятих на себе Росією міжнародних зобов’язань, серед того й мінських домовленостей, і негайного звільнення утримуваної громадянки України та її повернення на Батьківщину.

Раніше у п’ятницю, 17 квітня, в Росії Басманний суд Москви визнав законною відмову слідства припинити кримінальну справу стосовно депутата Верховної Ради Надії Савченко. Суддя відхилила скаргу адвокатів, які посилалися на дипломатичний імунітет, який Савченко має як делегат Парламентської асамблеї Ради Європи, і зібрані захистом докази її невинуватості. Адвокати, зокрема, наполягали, що імунітет є безумовним, тому слідство має або звільнити Савченко, або запросити ПАРЄ про зняття імунітету. Слідчий же відповів, що інкримінований злочин скоєно до отримання відповідного статусу, тому, мовляв, його гарантії на Савченко не поширюються.

Сама Савченко заявила на засіданні, що не існує жодного доказу її причетності до загибелі двох російських журналістів на Луганщині, в чому її звинувачують. За її словами, її 9 місяців «тримають ні за що».

У лютому Басманний суд задовольнив клопотання слідчого і продовжив відносно Надії Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 травня. Термін слідства у справі також продовжений до 13 травня.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, а наприкінці січня їй додали ще й звинувачення в незаконному перетині російського кордону. Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Усі пакети мінських домовленостей, включно з останнім від 12 лютого, передбачають якнайшвидше звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

XS
SM
MD
LG