Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відзначають 103-ю річницю Пласту


В Івано-Франківську біля пам’ятника «Пластунам, що не зламали своїх присяг» урочисто заклали «Капсулу часу». Це послання до івано-франківських пластунів, які повинні відкрити герметичну колбу у квітні 2062 року у день 150-річчя Пласту.

Як пояснив співорганізатор акції, старший пластун Тарас Зень, текст звернення «навмисно не зачитували, бо це має бути таємний текст, а не поширений через інтернет, щоб його урочисто зачитали саме у час 150-річчя Пласту».

На майдані Шептицького сьогодні розгорнуте пластове наметове містечко, де до майстер-класів і забав запрошують усіх бажаючих. Водночас збирають кошти для пластунів-військових, які зараз у зоні АТО.

В неділю відбудеться концерт-нагородження «Пластовий черевик» за участю гурту «ОТ VINTA». Вокаліст цього гурту, колишній пластун Юрко Журавель презентуватиме свою книжку мальованих історій та шаржів «Карикадурка».

Відзначення 103-ї річниці складання першої пластової присяги розпочалися з освячення великого арт-зображення митрополита Андрея Шептицького на стіні пластової домівки в Івано-Франківську 17 квітня.

Цього року триденні урочистості присвячені і 150-річчю з дня народження видатного церковного діяча. За словами старшого пластуна Миколи Даниліва, зробили малюнок «Андрей Шептицький з пластунами», аби нагадати усім, що митрополит був пластовим опікуном і меценатом, надав земельну ділянку, де і зараз розміщений відомий пластовий табір «Сокіл».

Заснована у 1911 році, організація Пласт вважає своєю офіційною датою утворення 12 квітня 1912 року – день, коли у Львові була складена перша присяга на вірність Богові та Україні.

XS
SM
MD
LG