Доступність посилання

ТОП новини

Обшуки у люстраторів: пошук правди чи спроба тиску?


Тетяна Козаченко, директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції коментує обшуки у своїй квартирі та кабінеті, 21 квітня 2015
Тетяна Козаченко, директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції коментує обшуки у своїй квартирі та кабінеті, 21 квітня 2015

Слідчі МВС провели обшук у квартирі та кабінеті директора департаменту з питань люстрації Тетяни Козаченко і у кабінеті її заступника

Слідчі головного слідчого управління МВС провели у вівторок низку обшуків у працівників департаменту з люстрації Міністерства юстиції. Зокрема з обшуками вони завітали до квартири і кабінету директора департаменту Тетяни Козаченко та до кабінету її заступника. Як пояснили у відомстві: слідчі шукали доказів фальсифікації листа щодо Ганни Ігнатенко – тепер вже звільненого керівника головного управління Державної фіскальної служби у Києві, якій нібито була видана «індульгенція від люстрації». Натомість Тетяна Козаченко з адвокатами та деякими журналістами розцінює обшуки як спробу тиску та дискредитації люстрації тими високопосадовцями, які під неї підпадають.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Близько 7-ї ранку до квартири директора департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяни Козаченко завітали слідчі. Тримаючи у руках ухвалу Печерського суду, вони вимагали відчинити двері для проведення обшуку. Втім, під ухвалою стояв підпис старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління МВС Ігоря Гуманенка, якого під дверима не було, тож чиновниця відмовилась відчиняти двері до приїзду уповноваженого слідчого.


За деякий час з’явилось повідомлення про обшук і у кабінеті Козаченко у Мінюсті та у кабінеті її заступника Дмитра Димова. Там зайти у приміщення слідчим таки вдалось. Тож вони закрились всередині з помічницею чиновниці Аллою Калиничук. В результаті обшуку вони вилучили копії документів та жорсткий диск ком’ютера.

Дмитро Димов про обшук у департаменті з люстрації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00


Тим часом до квартири Козаченко прийшов і слідчий Гуманенко. Понад дві години у її помешканні він перебував разом із понятими та адвокатами. В квартирі також були і діти Козаченко. У результаті обшуку нічого не вилучили. Натомість запросили директора департаменту з питань люстрації на допит.

«Обшук відбувся на законних підставах. Слідчі поводили себе максимально коректно. Нічого знайдено не було. Шукали – відповідно – документи, комп’ютерну техніку, все, що пов’язане зі справою Ігнатенко. Завтра Тетяну викликають на допит у головне слідче управління МВС як свідка», – повідомив адвокат Ростислав Пукало.


У МВС офіційно повідомили: обшук у посадовців Мін’юсту проводиться за фактом підробки документу цього відомства щодо непоширення закону про люстрацію на одного з посадовців головного управління Державної фіскальної служби у Києві, а саме (тепер вже колишнього) керівника головного управління Державної фіскальної служби у Києві Ганни Ігнатенко, що отримала «люстраційну індульгенцію» нібито за підписом першого заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової (яка раніше стверджувала, що такого листа не підписувала). Щодо цієї справи відкрито кримінальне провадження, для проведення якого і необхідні обшуки. Тож слідчі шукали не що інше, як документи та усі інші матеріали, пов’язані з підробкою документів для Ігнатенко.

Таку несподівану увагу до себе з боку слідчих сама Тетяна Козаченко розцінює як тиск і намагання дискредитувати люстраційний процес, адже саме вона ініціювала оприлюднення листа щодо Ганни Ігнатенко.

«Враховуючи, що ці події відбувались місяць тому і за місяць не відбулось жодних слідчих дій, не звертались за поясненнями, розцінюю це як тиск. Я хвилююсь зараз за одне: щоб в рамках обшуку в Міністерстві юстиції в департаменті з питань люстрації не забрали якісь документи, які є в опрацюванні щодо перевірки людей, які можуть підпадати під заборони. Під люстрацію підпадає невеликий відсоток людей, але вони мають такий ресурс, такий політичний вплив, що вони зацікавлені в тому, щоб дискредитувати люстрацію або перевірити працівників Міністерства юстиції, наскільки вони готові проводити люстраційні процедури. Хочу сказати всім: готові», – сказала Козаченко.

Тетяна Козаченко про обшуки у її квартирі та кабінеті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00


Вона також запевняє, що розслідування справи Ганни Ігнатенко є законним і департамент люстрації зацікавлений дізнатись про те, яким чином з’явився лист щодо неї.

«Я хочу, щоб знайшли його оригінал, щоб було встановлено весь ланцюг тих, хто брав участь у створенні цього документа. І я дуже рада, що така ситуація стає публічною. Нам немає чого приховувати», – заявила вона.

Ще одну версію обшуків у відповідальних за люстрацію оприлюднив у своєму Фейсбук журналіст Дмитро Гнап. За його словами, на даний час окружний адмінсуд розглядає позов голови департаменту з питань люстрації Тетяни Козаченко проти начальника Головного слідчого управління МВС Віталія Сакала щодо його звільнення. Тож останній ймовірно і є зацікавленою особою у тиску на Козаченко.


Такої ж думки дотримується і луганський блогер та публіцист, що теж був присутній біля квартири Козаченко, Сергій Іванов. Віталій Сакал є одним із «хедлайнерів» люстраційного списку, каже він.

«Як можна не знайти причинно-наслідкового зв’язку, коли начальник головного слідчого управління МВС підлягає люстрації і потім підлеглі цієї особи, яка підлягає люстрації – приходять до тієї людини, яка цією люстрацією власне займається? Тут дуже багато фактів перетинається», – пояснює мотиви Іванов.


Загалом, за словами радника голови МВС, депутата «Народного фронту» Антона Геращенка, 21 квітня обшуки проходили у 6 співробітників департаменту люстрації Мінюсту. Він наголосив: факт проведення обшуку не означає вини або невинуватості когось із обшукуваних, і додав, що цього дня обшук проводили в тому числі і у Ганни Ігнатенко, в інтересах якої з’явилася підроблена довідка, у трьох місцях її проживання і на колишньому місці роботи.


Деталі справи Ганни Ігнатенко дивіться у сюжеті програми «Схеми»:

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG