Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську починається 5-й конкурс молодих вокалістів імені Іри Маланюк


Меморіальна дошка на будинку, де жила оперна співачка Ірина Маланюк в Івано-Франківську
Меморіальна дошка на будинку, де жила оперна співачка Ірина Маланюк в Івано-Франківську

Майже сорок студентів із 14 музичних та мистецьких навчальних закладів приїхали до Івано-Франківська на V Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів імені Іри Маланюк.

Учасники конкурсу до неділі змагатимуться у виконанні класичної арії, романсу та народної пісні. Особливий акцент – на твори західноукраїнських композиторів. Оцінюватиме їх журі, яке очолює відома співачка, Герой України Марія Стеф’юк.

Вперше будуть три номінації – серед студентів училищ і коледжів, серед студентів університетів, які готують музпедпрацівників, і окремо серед студентів музичних академій та університетів класичного типу, де спів є основним напрямком навчання.

Завершиться конкурс гала-концертом переможців у неділю в обласній філармонії.

Цьогоріч конкурс задумувався як міжнародний. Попри те, що ситуація в Україні декого відлякала, до Івано-Франківська приїхало двоє студентів зі Словаччини і один із Польщі.

За словами професора Ольги Бенч, яка була генконсулом України в Словаччині, а тепер там на викладацькій роботі, важливо через мистецтво відкривати Україну для світу.

Між тим «в Україні нема глибинної культурної політики», вважає секретар журі, один з ініціаторів конкурсу, професор Прикарпатського національного університету Ганна Карась. У таких некомерційних акцій, за її словами, мала підтримка влади і меценатів.

Вперше конкурс молодих вокалістів імені Іри Маланюк відбувся у 2007 році, ще за життя оперної співачки. Проводиться він раз на два роки. Його учасниками за вісім років було понад 150 молодих виконавців.

Оперна співачка світового рівня, солістка Віденської та Мюнхенської опери, яку називали «королевою опер», Іра Маланюк провела дитинство у Станіславові (так до 1962 року називався Івано-Франківськ), тут починала співати, та майже піввіку її ім’я в Україні було невідомим. За словами професора Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, члена журі Людмили Божко, яка особисто зустрічалася з Іриною Маланюк, «її мистецтво, її педагогіка, її знання вартують того, щоб проводився такий конкурс».

XS
SM
MD
LG