Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» виконає вимоги Єврокомісії – експерти


Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

У суперечці Єврокомісії та «Газпрому» навряд чи дійде справа до виплати штрафу, російська компанія, найімовірніше, виконає вимоги Єврокомісії. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив експерт Інститут енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, досвід таких конфліктів свідчить, що зазвичай монополісти йдуть на поступки і виконують вимоги Єврокомісії.

«Ці монополісти усувають претензії, якій їм висуває Єврокомісія, і фактично штрафу немає. Треба ще розуміти, що претензії до «Газпрому» стосуються того періоду, коли не діяв третій енергопакет (вимога Єврокомісії, щоб постачальниками газу, видобувниками і продавцями газу були різні компанії, не пов’язані між собою жодним чином). Тому в суді «Газпром» буде апелювати і до цього», – сказав Корольчук.

Він також додав, що претензії Єврокомісії стосуються постачання газу у країни ЄС Східної і Центральної Європи, де обсяги постачання палива відносно невеликі. Тому виходячи з доходу, який отримав «Газпром» на цьому ринку, штраф не перевищуватиме 1–1,5 мільярда доларів, вважає Корольчук.

Погоджується з тим, що «Газпром» піде на поступки, і експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко. Він вважає, що нинішні претензії Єврокомісії ­– це спроба натиснути на російського монополіста, аби він починав діяти в рамках третього енергетичного пакету.

«Це такий тиск. Це той момент, який би дозволив належним чином вирішити і українське питання, пов’язане із транзитом, із завантаженням нашої транзитної системи. Це була б виграшна ситуація для всіх сторін», – вважає Дяченко.

У Європейській комісії повідомили, що на адресу «Газпрому» надіслані претензії, де стверджується, що деякі його методи роботи на ринках Центральної та Східної Європи є зловживанням домінуючим становищем на ринку і порушенням антимонопольного законодавства ЄС. «Газпром» має 12 тижнів, щоб дати відповідь на заяву, російська газова компанія також може ініціювати усне слухання і представити на ньому свої аргументи.

Від вересня 2012 року Єврокомісія веде розслідування за трьома можливими випадками порушення «Газпромом» правил ЄС, які стосуються ринків Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини та Болгарії.

Як повідомила єврокомісар з конкуренції Марґрете Вестаґер, згідно з правилами ЄС «Газпромові» може загрожувати штраф у розмірі до 10% від його річного прибутку в країнах Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG