Доступність посилання

ТОП новини

Аваков звільнив свого заступника Сакала


Віталій Сакал
Віталій Сакал

Очільник МВС Арсен Аваков звільнив свого заступника, начальника головного слідчого управління МВС Віталія Сакала, який подав заяву про звільнення за власним бажанням. Про це міністр повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Сакал написав рапорт після тижня скандалів, пов’язаних з його люстрацією.

Сакал мав бути люстрований автоматично, згідно з нормою закону «Про очищення влади», яка не дозволяє обіймати керівні посади в міністерствах та інших державних органах людям, які працювали за колишнього президента Віктора Януковича.

Подавши рапорт про відставку за власним бажанням, Сакал не потрапив під дію закону, отже, він і надалі зможе обіймати керівні посади в держорганах, а не буде відсторонений від них на 10 років, як того вимагає закон про люстрацію.

Раніше Аваков не коментував можливу відставку Сакала, лише рекомендував звертатися з цим питанням до суду, повідомляли журналісти програми «Схеми» – проекту Радіо Свобода на Першому національному телеканалі. Сьогодні ж мало відбутися перше засідання суду з цього приводу, але за згодою сторін його перенесли на 19 травня.

До серпня 2011 року Сакал був заступником начальника головного управління МВС в Київській області, його звільнення вимагали активісти руху люстрації.

Зокрема, громадська рада з люстрації при Мін’юсті просила суд зобов’язати Кабмін звільнити заступників міністра внутрішніх справ Віталія Сакала, а також Василя Паскала. На думку активістів, посадовців мають звільнити в порядку люстрації, оскільки вони обіймали керівні посади в період президентства Віктора Януковича.

21 квітня слідчий підрозділ МВС провів низку обшуків у люстраторів Мін’юсту, зокрема у квартирі начальника департаменту з люстрації Міністерства юстиції Тетяни Козаченко.

Журналіст Дмитро Гнап припускав, що в обшуках у Козаченко може бути зацікавленим Сакал. За словами Гнапа, на даний час окружний адмінсуд розглядає позов голови департаменту з питань люстрації Тетяни Козаченко проти начальника Головного слідчого управління МВС Віталія Сакала щодо його звільнення, тому він, імовірно, є зацікавленою особою у тиску на Козаченко. На ці припущення журналіста тоді в МВС не відреагували.

XS
SM
MD
LG