Доступність посилання

ТОП новини

Єреван: сьогодні поминають жертв геноциду вірмен у Османській імперії


Вірменська церква канонізує мучеників геноциду вірмен, Єреван, 23 квітня 2015 року
Вірменська церква канонізує мучеників геноциду вірмен, Єреван, 23 квітня 2015 року

У столиці Вірменії Єревані 24 квітня відбуватимуться жалобні заходи до вшанування сотих роковин від початку масових знищень і депортацій, названих багатьма країнами геноцидом вірмен за часів Османської імперії. Очікується, що тисячі вірмен візьмуть участь у ході до меморіалу і пам'ятника жертвам трагедії з покладанням квітів.

Заходи проходитимуть на тлі напруженості у відносинах з Туреччиною, яка відмовилася називати масове винищення вірмен геноцидом.

15 квітня Європейський парламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам'яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії в 1915 році і закликав Туреччину визнати факт геноциду, на що Стамбул відповів звинуваченням у намірі «переписати історію».

Тим часом напередодні Вірменська апостольська церква канонізувала жертв геноциду вірмен, кількість яких може досягати півтора мільйона. Церква не вказувала конкретних цифр, але провела обряд колективної канонізації, оголосивши образ збірного мученика, який прийняв смерть в ім'я віри і батьківщини. Канонізацію розпочали напередодні о 17:00 і завершили рівно о 19:15 за єреванським часом, що символізувало 1915 рік, коли почалися масові депортації і вбивства вірмен на території Османської імперії, визнані багатьма країнами та міжнародними організаціями як геноцид.

XS
SM
MD
LG