Доступність посилання

ТОП новини

СБУ розслідує справу щодо фінансування протестів шахтарів


Простест шахтарів біля Верховної Ради, 23 квітня 2015
Простест шахтарів біля Верховної Ради, 23 квітня 2015

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактами фінансування менеджментом окремих приватних вугільно-добувних компаній акцій протесту шахтарів у Києві.

«Було зафіксовано, що ними фінансувалися та забезпечувалися прибуття до столиці і участь у акціях провокаторів, а також інших зловмисників. У зв'язку з тим, що впродовж 22-24 квітня службові особи (менеджмент) окремих приватних вугільно-добувних компаній України, керуючись корисливими корпоративними інтересами, а також з метою тиску на органи державної влади організували фінансування акцій протесту в Києві, поєднаних із блокуванням роботи органів державної влади та управління, слідчі СБУ зареєстрували кримінальне провадження за ст. 110-2 частиною 2 Кримінального кодексу України. У межах цього кримінального провадження оперативні та слідчі підрозділи проводять допити, обшуки та затримання», – повідомили у СБУ у п’ятницю, 24 квітня.

22-23 квітня у центрі Києва шахтарі пікетували адміністрацію президента, Кабмін та профільне міністерство. Вони перекривали вулицю Хрещатик. Серед тих, хто протестували і називали себе «шахтарями», були невідомі молоді люди.

Київ, 23 квітня 2015 року
Київ, 23 квітня 2015 року

Основна вимога шахтарів – відставка очільника енергетичного міністерства та погашення заборгованості з заробітної плати. Серед демонстрантів були представники як державних шахт, так і приватних, що входять в енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова. Після цього деякі експерти припустили, що акції протесту шахтарів є спробою тиску Ахметова на уряд.

Пізніше у компанії ДТЕК заявили, що публічні звинувачення компанії в організації акцій протестів шахтарів – це не що інше, як «бажання перекласти відповідальність за серйозну кризу в енергетичній галузі на приватну компанію і спроба чиновників уникнути відповідальності за бездумну політику щодо вугільників та енергетиків».

24 квітня група народних депутатів звернулася до генпрокурора Віктора Шокіна розібратися з роллю Ріната Ахметова і його структур в організації мітингів у Києві. А президент України Петро Порошенко заявив, що силовики вже отримали наказ притягнути до відповідальності тих, хто створює псевдомітинги.

На цю ж тему:

24.04.2015
Група депутатів просить ГПУ перевірити причетність Ахметова до організації акцій шахтарів

«Шантаж держави звезеними шахтарями і тітушками, тим більше під час війни, фактично є допомогою Росії в дестабілізації» далі
24.04.2015
Як шахтарі стали пішаками у протистоянні Порошенка та Ахметова

Тривале протистояння між командою президента і найбагатшим українцем Ахметовим вилилося у публічну площину далі
XS
SM
MD
LG