Доступність посилання

ТОП новини

Польща: пошуки постійного житла і роботи для третини переселенців із Донбасу завершуються


©Shutterstock
©Shutterstock

Третина етнічних поляків, які покинули територію збройного конфлікту на Донбасі, майже визначилися з постійним житлом та роботою у Польщі. Про це повідомив генеральний консул Польщі Станіслав Лукасік.

«Одна третина людей уже точно знає де буде жити, що будуть робити, як вони будуть на себе заробляти», – сказав консул.

За його словами, йдеться про приблизно 190 людей, які попередньо змогли влаштуватися на території Польщі, поки проживаючи у тамтешніх центрах реабілітації та адаптації.

Як розповів Станіслав Лукасік, для офіційного працевлаштування і отримання житла переселенці з Донбасу нині проходять процедуру легалізації та відвідують курси вивчення польської мови.

«Модель така – разом з квартирою давати роботу. Люди самі мають себе забезпечувати, мають почуватися повноцінно. Ми боялися, що у людей буде розчарування умовами проживання. Немає жодної відмови чи прохання про повернення назад», – розповів Лукасік.

13 січня цього року 178 етнічних поляків з Донецької та Луганської областей вирушили літаками до Польщі.

Як заявляли в генконсульстві Польщі у Харкові, із захоплених бойовиками територій виїхала приблизно тисяча людей польського походження. Наразі польське консульство не має можливості безпосередньо працювати з етнічними поляками, які, ймовірно, залишились на окупованих територіях Донбасу.

XS
SM
MD
LG