Доступність посилання

ТОП новини

Туск: відносини України та ЄС є найміцнішими за всю історію


Президент Європейської ради Дональд Туск
Президент Європейської ради Дональд Туск

Відносини між Україною та ЄС наразі є найміцнішими за всю історію, заявив президент Європейської ради Дональд Туск під час саміту Україна-ЄС у Києві у понеділок, 27 квітня.

«Це є перший саміт для нас всіх. Доброю новиною є те, що ще ніколи в історії відносини між Україною і Євросоюзом не були такими міцними, як сьогодні. А поганою новиною, звісно, є атмосфера, у якій це відбувається. Ми не можемо втекти від сумної реальності конфлікту, через який щодня гинуть люди», – сказав Туск.

Він зазначив, що виконання Мінських домовленостей залишається основою для політичного вирішення конфлікту на Донбасі. За словами Дональда Туска, ЄС наразі розглядає дві можливості своєї участі у вирішенні конфлікту: участь у дипломатичних переговорах та тиск на Росію через запровадження санкцій.

Нинішній саміт Україна-ЄС є першим, відколи минулого року була підписана Угода про асоціацію України з ЄС.

21 березня 2014 року Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію, відклавши підписання її економічної частини, яка включає положення про створення зони вільної торгівлі, до обрання нового президента України.

Після обрання президентом Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС у повному обсязі. Це відбулося 27 червня.

16 вересня Верховна Рада та Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
12 вересня після консультацій у Брюсселі представників Єврокомісії, України та Росії сторони домовилися, що зона вільної торгівлі між Україною і ЄС почне діяти з 2016 року, а не 1 листопада 2014 року.

XS
SM
MD
LG