Доступність посилання

ТОП новини

У Криму допитали главу ЦВК Курултаю


Заїр Смедляєв
Заїр Смедляєв

У Слідчому комітеті Росії в Криму допитали активіста кримськотатарського руху, главу ЦВК Курултаю Заїра Смедляєва.

Як він повідомив проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії», допит тривав дві години, слідчих цікавили події 26 лютого 2014 року.

«Одне з питань я поставив слідчому – яке відношення до подій в Україні має Слідчий комітет Російської Федерації? Відповіді, відповідно, не було. Говорили про те, що були загиблі, тоді, знову ж виникло питання – а чи були загиблі громадянами Російської Федерації? І знову тиша – таємниця слідства», – розповів Смедляєв.

За його словами, слідчі намагалися уточнювати роль Ахтема Чайгоза (заступник голови Меджлісу кримських татар – ред.) в організації минулорічних заходів 26 лютого.

«Я повідомив, що організаторами даного заходу з боку Меджлісу кримськотатарського народу був Рефат Чубаров, а з боку «Русского еднства» – Сергій Аксьонов і наполіг на тому, щоб це було включено до протоколу допиту», – повідомив Смедляєв.

Щодо членів Меджлісу, яких також викликали на допити 28 і 29 квітня, глава ЦВК Курултаю зазначив, що швидше за все, «в порушенні проти них кримінальної справи ніяких підстав немає».

27 квітня в Криму на допит в Слідчому комітеті викликали члена Меджлісу кримськотатарського народу Абдурамана Егіза.

26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу.

У рамках її розслідування «за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях» 29 січня цього року був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз. Його арештували до 19 лютого 2015 року, а потім – до 19 травня.

22 квітня у цій справі був заарештований оператор кримськотатарського телеканалу АTR Ескендер Небієв, перед цим був заарештований кримчанин Алі Асанов.

XS
SM
MD
LG