Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: українці з 23 червня здаватимуть відбитки пальців для оформлення шенгенських віз


З 23 червня цього року українцям для оформлення шенгенської візи необхідно буде здавати відбитки пальців, повідомляють в МЗС України.

Як пояснив речник МЗС Євген Перебийніс, це відбувається у зв’язку з вимогами візового кодексу ЄС.

«Я хочу зазначити, що в Україні така система вводиться в одній з останніх серед держав, з якими в ЄС візовий режим», – додав він.

За словами Перебийноса, це здійснюється для оперативного обміну інформацією між компетентними органами країн Шенгенської зони. При цьому громадяни повинні будуть здати відбитки пальців тільки перший раз під час подання заявки на шенгенську візу, в подальші рази така процедура не проводитиметься.

Візи, видані до 23 червня, залишатимуться чинними до завершення їх дії.

За даними МЗС, від вимоги надання біометричних даних звільняються діти віком до 12 років, люди, для яких надання відбитків пальців є фізично неможливим, глави держав і урядів, члени національних урядів з їхніми чоловіками/дружинами, що супроводжують їх, а також члени їхніх офіційних делегацій у разі наявності запрошення від урядів держав-членів ЄС або міжнародних організацій для офіційних цілей.

У травні в столиці Латвії Ризі відбудеться саміт «Східного партнерства» ЄС. Влада України раніше заявляла, що розраховує на надання Україні безвізового режиму на цій зустрічі, проте в ЄС заявили, що може йтися про лібералізацію візового режиму, а не про скасування віз.

Минулого місяця голова комітету з євроінтеграції, радник президента і уповноважена президентом з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що для отримання безвізового режиму Україні потрібно виконати ще щонайменше чотири важливі завдання.

XS
SM
MD
LG