Доступність посилання

ТОП новини

У Верховині пройшла виставка гуцульських коней


У Верховині відбулася виставка гуцульських коней
У Верховині відбулася виставка гуцульських коней

Виставка коней, присвячена 90-річчю створення Товариства гуцульського коня, відбулася у четвер у Верховині Івано-Франківської області. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, цей захід пройшов утретє.

Власники майже трьох десятків коней з верховинських сіл у гуцульському вбранні демонстрували тварин, що віднесені до реліктової породи і взяті під охорону. Ці коні мають спокійний норов, дуже витривалі і пристосовані до проживання та роботи в горах.

Завдяки спільному українсько-польському проекту за сприяння ЄС хочуть створити центр розведення та популяризації коней гуцульської породи і відродити їх розведення у Карпатах.

За словами організаторів, наразі у Польщі, Словаччині, Чехії, Австрії та Румунії це роблять охочіше, як в Україні.

Як зазначив перший заступник директора національного природного парку «Верховинський» Дмитро Стефлюк, гуцульського коня можна використовувати для розвитку туризму, адже «він може прислужитися як робоча тварина, яка може і перевезти вантажі, і покатати туристів, і зберегти автентичність, яка була сотні років тому».

У першій половині ХХ століття такі виставки започаткував гуцульський етнограф і письменник Петро Шекерик-Доників, тепер їх відновлюють у Верховині і хочуть зробити традиційними.

Організаторами виставки є національний природний парк «Верховинський», науково-дослідний центр Оджехова та окружна спілка конярів у польському Жешові, а також науково-виробнича асоціація «Племконецентр».

XS
SM
MD
LG