Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Філарет нагородив бійців і побажав перемоги над ворогом


Патріарх Філарет нагородив волонтерів і вояків та побажав перемоги над ворогом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Нова церковна нагорода для бійців і волонтерів – медаль «За жертовність та любов до України»

Церковними медалями «За жертовність та любов до України» відзначили 14 військовослужбовців та волонтерів 25-го батальйону «Київська Русь». Вони отримали її за участь в обороні Дебальцева і героїчний відступ з «котла» у лютому 2015 року.

Нагороджував бійців та волонтерів святіший патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет, наголосивши, що церква завжди була з українським народом.

Бажаю, щоб ми святкували разом з вами перемогу над супостатом
Філарет

«Я бажаю, щоб Господь, по-перше, захищав вас, надихав вас, і щоб ми святкували разом з вами перемогу над супостатом, Каїном. Чи це Майдан, чи це війна в Донбасі, але церква – з народом, тому що церкву складає народ», сказав патріарх у зверненні до військових та волонтерів.

Нагороджені військовослужбовці брали участь у боях за Дебальцеве. Вони вийшли з оточення, прикриваючи відступ свого підрозділу, врятувавши таким чином життя бійців.

Дуже важливу роль відіграє церква. Справа у тому, що багато хлопців з молитвою ідуть в бій
Андрій Янченко

Серед них був командир батальйону «Київська Русь» Андрій Янченко. Чоловік вважає, що їхній батальйон просто виконував своє бойове завдання. І водночас він упевнений, що нагороди – це відзнака того, що вони все роблять правильно.

«Дуже важливу роль відіграє церква. Справа у тому, що багато хлопців з молитвою ідуть в бій. Ми коли в Дебальцевому були, у нас був капелан у батальйоні. І ми капличку зробили, хлопці туди ходили постійно, капелан їздив по позиціях і з хлопцями спілкувався. Бувало таке, що і жив на позиціях із хлопцями. Це дуже потрібна робота. Будь-яка духовна розмова дуже потрібна», – розповів Радіо Свобода командир 25-го батальйону.

Український патріархат перебуває з нашими вояками – волонтер

Так вважає і Анна Кузмінчук – її також нагородили медаллю «За жертовність і любов до України». Вона медик-волонтер організації «Білі янголи», яка постійно перебуває з бійцями 25-го батальйону. Дівчина вважає влучним порівняння патріархом країни-агресора із Каїном.

Він порівнює Росію, нашого зовнішнього ворога із братом Каїном
Анна Кузмінчук

«Аргументація того, що є заповідь «Не вбий», але для наших хлопців… він пояснює це не як вбивство, а як захист рідної землі. Він порівнює Росію, нашого зовнішнього ворога із братом Каїном. Із промови ясно, що церква українського патріархату перебуває з нашими військовими, з незалежною Україною», – вважає дівчина.

Медаль «За жертовність і любов до України» вручили вперше. В майбутньому нею будуть нагороджувати людей, які проявили активну громадянську позицію, героїзм під час подій Революції гідності, і захищаючи Батьківщину на Донбасі та в Криму, а також за волонтерську діяльність та допомогу Збройним силам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG