Доступність посилання

ТОП новини

Петршотравень на Полтавщині: парад вишиванок та патріотичні акції


1 травня у відомому своїми майстрами декоративно-прикладного мистецтва селищі Решетилівка, що на Полтавщині, цього року зустрічають патріотичними акціями.

Зранку жителі райцентру, представники влади, громадських організацій та школярі пройшли урочистим «парадом вишиванок» центром селища. Більшість були вбрані у вишиті сорочки, на одяг прикололи синьо-жовті стрічки. Діти несли великий 20-ти метровий рушник, створений місцевими вишивальницями. Разом вони поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку та виконали Гімн України.

Після урочистостей розпочались заходи традиційного обласного фестивалю народного мистецтва «Решетилівська весна». На нього зібрались не тільки решетилівці, а й гості з різних міст України і з-за кордону.

Вихованки місцевого художнього ліцею, вишивальниці та модельєри, влаштували дефіле, продемонструвавши власні роботи – сорочки та сукні, вишиті в українських народних техніках.

Центр селища перетворили на пішохідну зону. Майстри народної творчості, зокрема, відомі вишивальниці та ткалі, просто неба розгорнули виставку своїх робіт. Серед виставленого на ярмарку була традиційні для цього краю вишивка «білим по білому» та ткані вовняні гобелени, чимало патріотичних сувенірів й навіть витвори мистецтва, символічні для сучасної України, як-то розписна скринька, створена з ящика з-під боєприпасів.

У програмі фестивалю – також частування традиційними українськими стравами, ігри та конкурси для дітей, доброчинна лотерея та виступи народних колективів.

«Решетилівка з давніх-давен була центром народних промислів. Чого варті тільки решетилівські вишиванки, чого варті гобелени й килими! Майстрині вкладають в них свою душу. Ці витвори мистецтва у наш нелегкий час несуть світле, добре, створюють позитивний настрій, роблять нас добрішими», – сказав голова Решитилівської райдержадміністрації Роман Перепелиця.

Цього дня делегації гостей з різних міст України також приймав місцевий краєзнавчий музей, який зберігає найкращі взірці декоративно-ужиткового мистецтва краю.

Решетилівка – всесвітньовідомий центр вишивки та ткацтва. Тут виготовляються килими-гобелени ручної роботи, знамениті решетилівські рушники та національні жіночі й чоловічі сорочки.

XS
SM
MD
LG