Доступність посилання

ТОП новини

Афганські сили вперше самостійно стримують весняний наступ «Талібану»


Афганські сили безпеки у Кундузі. 30 квітня 2015 року
Афганські сили безпеки у Кундузі. 30 квітня 2015 року

«Ми лише тренуємо, допомагаємо та радимо. Зараз на чолі операцій – самі афганці» – полковник Смедман

Кабул – Вже понад тиждень триває оголошений «Талібаном» весняний наступ в Афганістані. Специфіка цьогорічного весняного наступу талібів у тому, що вперше міжнародні сили не беруть активної участі в операціях, а вся відповідальність – на афганських силах безпеки. Тобто тепер з «Талібаном» афганська армія і сили безпеки пораються самостійно. Як кажуть речники міжнардної Resolute Support Mission (RSM), яка замінила місію НАТО в Афганістані ISAF, афганська армія здатна стримувати «Талібан», однак потребує допомоги від міжнародних сил.

Це щорічна традиція талібів – навесні починати наступ, бо взимку тут багато дощів і ґрунтові гірські дороги розмиті. Але після завершення місії ISAF наприкінці минулого року і виведення переважної частини військ НАТО з Афганістану зараз вперше афганська армія самостійно діє проти «Талібану», а міжнародні сили в бойових операціях участі не беруть.

Стефан Смедман
Стефан Смедман

«Афганські сили безпеки підготувалися протягом цілої зими до цього весняного наступу. Перша річ, яку вони зробили – це завершили операцію на півночі провінції Гелманд в південному Афганістані. А нині сили безпеки готові до відбиття атак «Талібану» в усіх регіонах країни. Відтак вони підготовлені», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода в штабі міжнародних сил в центрі Кабулу речник місії, шведський полковник Стефан Смедман.

«Зараз на чолі операцій проти Талібану – самі афганці» – полковник Смедман
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00


Найгарячішою точкою останнього часу в Афганістані є провінція Кундуз – це крайня північ на кордоні з Таджикистаном. Цю ділянку кордону від часу розпаду СРСР і досі охороняють російські прикордонні підрозділи.

Чому саме Кундуз став регіоном напруження нині? Як каже полковник Смедма, сталося це через те, що «Табілан» ніби вичавили туди в результаті успіху афганських сил безпеки в інших провінціях.

Він також каже, що в Кундузі активно координують свої дії сили безпеки Афганістану і Пакистану. «Успіхи в інших частинах Афганістану змусили «Талібан» перебратися до Кундузу, і тому вони мають там сильне скупчення», – каже Смедман.

За даними афганських джерел, в Кундузі останнім часом було знищено 200 талібів, але «Талібан» захопив кілька афганських поліцейських і ще майже три десятка поліцейських вважаються зниклими безвісти.

Зараз на чолі операцій – самі афганці. Але ми повністю переконані, що вони впораються з цим завданням
Стефан Смедман

«Міжнародні сили зараз лише виконують роль підтримки. Ми не беремо участі в бойових діях. Ми лише тренуємо, допомагаємо та радимо. Зараз на чолі операцій – самі афганці. Але ми повністю переконані, що вони впораються з цим завданням. У них достатня кількість військ, вони добре озброєні, отримали гарний вишкіл. І, звичайно, в них тепер є підтримка власних сил з повітря», – каже Смедман.

Афганська армія є гарною, у них гарний бригадний рівень
Стефан Смедман

«Афганська армія є гарною, у них гарний бригадний рівень. Нині ми намагаємся допомогти їм зі стратегічним плануванням, бо на нижчому рівні це вже відпрацьовано. Це необхідно для того, аби вистояти в довгому сезоні бойових дій. І щоб була достатня кількість професійних військових, щоб можна було утримати їхню чисельність на належному рівні протягом кількох років. Тут треба дивитися не на тижні уперед, а на роки», – додає полковник.

«Ісламська держава» вже в Афганістані?

В міжнародній пресі були повідомлення про те, що до Афганістану прийшла «Ісламська держава» з Близького Сходу, і увесь світ недавно облетіли кадри військового тренування колишніх талібів під чорним прапором «Ісламської держави».

Ашраф Гані
Ашраф Гані

Президент Афганістану Ашраф Гані поклав провину на «Ісламську державу» за самогубчий напад в східному Джелалабаді в середині квітня, в результаті якого 33 людини загинули і сотня отримали поранення.

Полковник Смедман каже, що міжнародна місія знає про заяви афганських представників про присутність бойовиків «Ісламської держави», і ця інформація перевіряється. Наразі, каже речник, її ще замало, щоб з певністю казати, що «Ісламська держава» активно прийшла до Афганістану.

Експерти кажуть, що це радше наразі виглядає, як ініціатива деяких місцевих польових командирів «Талібану» – оголосити, що от тепер, мовляв, я вже не таліб, а бієць «Ісламської держави»...

Раніше «Талібан» навіть засуджував деякі дії «Ісламської держави» на Близькому Сході як занадто радикальні.

Члени афганського Національного управління безпеки супроводжують чотирьох підозрюваних у членстві організації «Талібан». Джалал-Абад, 4 травня 2015 року
Члени афганського Національного управління безпеки супроводжують чотирьох підозрюваних у членстві організації «Талібан». Джалал-Абад, 4 травня 2015 року

Нині також покладаються певні надії на переговори представників уряду Афганістану з «Талібаном» у Катарі. Проте, невідомо, чи буде якась широка домовленість і залучення талібів до управління державою. Як би там не було, але більшість міністерських посад в Кабулі залишаються вакантними, так само як і левова частка посад губернаторів 34 провінцій Афганістану після президентських виборів минулого року.

Рік повного виведення

Після терористичних нападів на США у вересні 2011 року Вашингтон та союзники ухвалили рішення про операцію проти «Талібану», який захопив владу в Афганістані в 1996 році і дав прихисток Осамі бін Ладену та його «Аль Кайді».

Місія ISAF тривала до кінця 2014 року, але повністю сили НАТО та партнерів Альянсу Афганістан не залишили, не дивлячись на попередні плани.

В Афганістані дислокувалося близько 120 тисяч вояків США, НАТО та партнерів, а з січня цього року їхня чисельність становить 12 тисяч, з них 9800 – американські військові.

Солдати НАТО в Афганістані. Червень 2013 року
Солдати НАТО в Афганістані. Червень 2013 року

За даними НАТО, в афганській місії брали участь і 12 українців – переважно офіцери зв’язку у штабі в Кабулі, експерти з розмінування та військові лікарі.

Коли кореспондент Радіо Свобода проходив перевірку на вході до штабу міжнародної місії, грузинські військові тепло вітали українця і говорили про стурбованість війною на Сході України.

Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама пообіцяв не зменшувати чисельність американського контингенту в два рази до кінця цього року, як припускали раніше.

Раніше йшлося, що війська США залишать Афганістан повністю до кінця президентського терміну Обами – до 2016 року, але міжнародна преса критикувала адміністрацію США, що ці «крайні терміни» зайві, бо ніби стимулюють «Талібан» бути терплячим і не складати зброю: ну, ось ще почекаємо трохи і підемо у вирішальний наступ, коли тут не буде вже НАТО...

«Термін – кінець 2016 року – не змінився. Планування зараз здійснюється, відбуваються дискусії між НАТО, афганським урядом та США», – каже полковник Смедман, який розмірковував над тим, чи їхати на Донбас працювати в місії ОБСЄ, але зрештою вибрав Афганістан.

За словами речника міжнародних сил, окрім безпеки для Афганістану великою проблемою залишається економіка і те, як правильно витрачати великі кошти, що їх міжнародна спільнота надає Афганістану.

Треба, щоб афганський уряд мав змогу торгувати із зовнішнім світом, і щоб торгівля Афганістану не асоціювалася з наркотиками
Стефан Смедман

«Бо зараз також проблемою є те, що значна частина економіки пов’язана з наркотиками. Треба, щоб афганський уряд мав змогу торгувати із зовнішнім світом, і щоб торгівля Афганістану не асоціювалася з наркотиками», – каже Смедман.

Ми оптимістично дивимось на майбутнє Афганістану
Стефан Смедман

«Ми оптимістично дивимось на майбутнє Афганістану. Коли розмовляєш з афганцями, то вони вірять в позитивні зміни. І вони також вірять в новий уряд, що важливо! Урядові потрібен час для змін. Але це не станеться наступного тижня, за місяць чи за півроку. Це займе кілька років, але це природньо. Потрібна терплячість і міжнародна підтримка афганського уряду», – додає полковник.


На цю ж тему:

02.05.2015
Війна Кремля в Афганістані і в Україні: 10 паралелей

Війна проти України загрожує Росії серйозними наслідками, як це сталося і з СРСР, розпад якого прискорила окупація афганських територій далі
30.04.2015
Путін не зможе перемогти Україну – афганський професор

«Я був в Україні ще в часи СРСР і вже тоді помітив різницю між українцями і росіянами» далі
28.04.2015
Афганський моджахед: Україна здатна перемогти Росію

«Нині росіяни вже не супердержава. І з ресурсами, які є в України, ви можете ще впевненіше їх перемогти» далі
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG