Доступність посилання

ТОП новини

Корупційні схеми дозволяють збагачуватися за рахунок війни


Ілля Ківа, заступник начальника УМВС в Донецькій області
Ілля Ківа, заступник начальника УМВС в Донецькій області

Проходження фури через блок-пост коштує 50-150 тисяч гривень – заступник голови Донецького УМВС

Попри зусилля силовиків, нелегальна торгівля із окупованими територіями набула на Донбасі великого розмаху. Як зазначають в УМВС Донецької області, за допомогою заборони руху вантажного транспорту вирішити цю проблему не вдається. Адже контрабандисти знаходять об’їзні дороги або вирішують питання корупційним шляхом. За оцінками правоохоронців, йдеться про багатомільйонний нелегальний товарно-грошовий обіг. Ця проблема потребує насамперед законодавчого вирішення, упевнений заступник начальника Донецького УМВС, підполковник Ілля Ківа.

– Як би Ви оцінили обсяг контрабандних перевезень?

Коли йде 20-тонна фура, на якій підприємець чи контрабандист заробляє в п’ятеро більше, ніж вкладає, то він може віддати частину заробітку. І це колосальні кошти!
Ілля Ківа

– Проходження машини через блок-пост коштує від 50 до 150 тисяч гривень. Ось вам і ціна питання! Коли йде 20-тонна фура, на якій підприємець чи контрабандист заробляє в п’ятеро більше, ніж вкладає, то він може віддати частину заробітку. І це колосальні кошти!

На територіях підконтрольних бойовикам відчувається дефіцит по всіх групах товарів. Ціни там, скажімо, на продукти у 5-6 разів вищі, ніж на території, підконтрольній українській владі. Це створює передумови для діяльності контрабандистів.

Нажаль, і в наших лавах є нечисті на руку люди. Брак виховання та дисципліни породжує корупційні схеми, які дозволяють збагачуватися за рахунок війни.

Заступник начальника УМВС в Донецькій області Ілля Ківа (другий ліворуч); виконувач обовʼязків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк (другий праворуч)
Заступник начальника УМВС в Донецькій області Ілля Ківа (другий ліворуч); виконувач обовʼязків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк (другий праворуч)

– Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль заборонив рух будь-якого транспорту на окуповані території, крім легкових автомобілів.

В більшості випадків цим займаються місцеві мешканці, які дуже добре знають об’їзді шляхи. А весняно-літній період дає можливість активно використовувати польові дороги. Вони щодоби змінюють маршрути
Ілля Ківа

– Рішення таке є й по Донецькій області. Але проблематика в обох областях однакова. Це проблема усього Східного фронту. Виставляєш пост, а вони беруть провідників і об’їжджають тебе. В більшості випадків цим займаються місцеві мешканці, які дуже добре знають об’їзді шляхи. А весняно-літній період дає можливість активно використовувати польові дороги. Вони щодоби змінюють маршрути.

Я можу зупиняти ці автопоїзди і розвертати їх. Але наступного дня вони повторюють свої спроби. Поки немає чіткого законодавчого визначення адміністративних кордонів і правила їх перетину в подібних ситуаціях – доти в нас буде контрабанда. Отут головна проблема – брак відповідної правової бази.

– Очевидно, Ви знаєте про загибель співробітника СБУ при спробі перекриту одному з таких караванів дорогу. Проблема в тому, що часто такі каравани прикривають люди зі зброєю!

І навіть добровольчі батальйони, зокрема, залучені до таких корупційних схем, прикриваючи такі каравани. Звісно, в них є і прикриття, і розвідка, яка забезпечує проходження через ту чи іншу ділянку!
Ілля Ківа

– Звісно! І навіть добровольчі батальйони, зокрема, залучені до таких корупційних схем, прикриваючи такі каравани. Звісно, в них є і прикриття, і розвідка, яка забезпечує проходження через ту чи іншу ділянку!

Тому доки в нас немає законодавчих можливостей – ми не зможемо вирішити це питання. Якщо порушника можна буде затримати і посадити на кілька років – то, повірте, це їх зупинить. А на сьогоднішній день я можу їх лише розвернути чи передати фіскальній службі. І яка це боротьба?.. Якщо я зараз почну боротися ефективними методами, то мене самого посадять у тюрму – за перевищення повноважень.

Зона АТО: огляд підозрілих машин на блокпосту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

«Гуманітарні фури Ахметова» не пустили на Донбас
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG