Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий комітет Росії відкрив справу проти українського політолога Юрія Романенка


Слідчий комітет Росії відкрив кримінальну справу проти українського політолога Юрія Романенка через заклики до вбивства російських журналістів.

За повідомленням прес-служби комітету, кримінальну справу щодо Романенка порушено за ознаками злочинів, передбачених статті 33, статті 105, статті 282 Кримінального кодексу Росії (підбурювання до вбивства, розпалювання ненависті або ворожнечі).

У слідчому комітеті Росії заявляють, що на початку квітня 2015 Романенко перебував на конференції в Гарвардському університеті, де публічно заявив про те, що «Збройні сили України повинні вибірково і ретельно знищувати російських журналістів, які висвітлюють ситуацію на південному сході України».

Згодом 5 квітня Романенко розмістив текст виступу на конференції на своїй сторінці в Facebook, цей текст опублікували ЗМІ, зазначають російські слідчі.

Романенко прокоментував відкриття справи проти нього.

«Очевидно, Слідчий комітет Росії розслідував всі резонансні справи, щоб займатися цим», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

З тексту виступу Юрія Романенка на згаданій дискусії у США, який він оприлюднив на своїй сторінці в Facebook, видно, що ніякого заклику вбивати журналістів він не висловлював. Тоді йшлося про провокаційне припущення, яке мало на меті пояснити американським партнерам, що теоретичне вбивство журналістів було б таким же порушенням міжнародного права, яким є дії Росії проти України.

Раніше Слідчий комітет Росії порушував справи проти колишнього генерала армії США, а також щодо трьох депутатів Верховної Ради України.

XS
SM
MD
LG