Доступність посилання

ТОП новини

Політичний вплив на суддів відсутній, але механізми збережені – голова ВСУ


Ярослав Романюк, голова Верховного суду України
Ярослав Романюк, голова Верховного суду України

Зараз судді не відчувають політичного впливу, але збереглися механізми, які можуть його відновити. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав голова Верховного суду України Ярослав Романюк.

На його думку, політичний вплив разом з корупцією є основними загрозами нормальному функціонуванню судової системи.

«Ми не відчуваємо політичного впливу, але це не означає, що його не може бути використано, оскільки механізми збережено. Які це механізми? Суддю призначають уперше строком на 5 років. А через п’ять років політичний орган, Верховна Рада, має його обрати безстроково. Суддя розуміє, які політичні сили переважають у парламенті, які становлять коаліцію у більшості і намагається не псувати стосунки з відповідними політиками, щоб не створювати собі проблем», – розповів Ярослав Романюк.

Голова Верховного суду пропонує наслідувати європейські стандарти, згідно з якими судова гілка влада має бути повністю незалежною.

«Рішення про добір, розстановку, підвищення суддівських кадрів, вирішення питання щодо дисциплінарної відповідальності, щодо звільнення суддів, тлумачення поняття «порушення присяги» – це має бути внесено до прерогативи органів судової влади, до яких політики не повинні мати стосунку. В Україні таким аналогом є Вища рада юстиції», – зазначив Ярослав Романюк.

Вища рада юстиції не працює від квітня минулого року. Вона має складатися з двадцяти членів. Верховна Рада, президент, з’їзд суддів, з’їзд адвокатів та з’їзд представників юридичних вишів призначають до ради юстиції по три члени, а також всеукраїнська конференція працівників прокуратури – двох членів Вищої ради юстиції. До складу Вищої ради юстиції також входять за посадою голова Верховного суду, міністр юстиції і Генпрокурор.

XS
SM
MD
LG