Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен: навчання українською мовою в Криму під загрозою ліквідації


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

У школах Криму відбувається масштабне скорочення кількості класів з українською мовою навчання, йдеться в щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання і захисту прав і свобод людини за 2014 рік, оприлюдненій на сайті омбудсмена.

У документі висловлюються побоювання щодо того, що нинішні тенденції на території Криму стають загрозою повної ліквідації навчальних закладів з українською мовою навчання і обмеження права дітей, що проживають на півострові, вивчати державну мову.

«Якщо в 2013-2014 навчальному році в загальноосвітніх навчальних закладах українську мову вивчали понад 162,7 тисячі дітей, то в 2014-2015 навчальному році – лише 39,1 тисячі дітей, що в чотири рази менше», – вказується в доповіді.

За інформацією омбудсмена, в Криму також йде активне скорочення мережі україномовних шкіл.

Згідно з даними доповіді, до початку 2013-2014 навчального року функціонувало 7 загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою викладання, а на початок 2014-2015 навчального року – чотири таких заклади.

Раніше міністр освіти російського уряду Криму Наталія Гончарова повідомляла, що на півострові в 20 школах є класи з українською мовою навчання, де всі предмети ведуться українською мовою.

16 березня 2014 року при військовій і політичній підтримці Росії в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% людей, що взяли участь в голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії.

XS
SM
MD
LG