Доступність посилання

ТОП новини

Російська опозиція відзначає третю річницю акції на Болотній площі


Сьогодні виповнюється три роки з дня акції російської опозиції «Марш мільйонів» на Болотній площі в Москві, яка завершилася сутичками поліції і демонстрантів й арештами.

До річниці опозиційні активісти планували провести акцію на Болотній площі в Москві за участю до 15 тисяч людей. Однак московська мерія відмовилася погоджувати захід. Один з ініціаторів акції Олександр Риклін заявив, що для активістів важливо бути в цей день в центрі Москви, і не виключив, що люди вийдуть на одиночні пікети, які не вимагають узгодження. Крім того, біля станції метро «Третьяковська» у Москві відбудеться дозволений пікет із 20 людей на підтримку «в’язнів Болотної».

У мерії Москви попередили, що будь-які спроби провести неузгоджену акцію, будуть припинятися.

Сьогодні ввечері на сцені театр.doc відбудеться прем’єра вистави «Болотна справа» за п’єсою єкатеринбурзького драматурга Поліни Бородіної. Напередодні прем’єри вистави в театр прийшли поліцейські. За словами режисера Олени Греміної, поліцейські пояснили візит «сигналом від керівництва», сфотографували театр всередині, записали її телефон і пішли, пообіцявши прийти сьогодні на прем’єру.

У 2012 році узгоджена з владою російської столиці опозиційна хода завершилася сутичками демонстрантів із поліцією. Була порушена справа про масові заворушення, зараз за нею проходить понад 30 фігурантів. 18 людей засудили, 13 – амністовані. Ніхто з обвинувачених не був виправданий.

У 2015 році «Болотна справа» поповнилася ще двома фігурантами – правозахисницею Наталею Пелевіною й інженером-конструктором Іваном Непомнящих.

Більшість обвинувачених провину заперечує, правозахисники вважають, що сутички на Болотній площі спровокувала влада Москви, а кримінальне переслідування учасників цієї акції має політичний характер.

XS
SM
MD
LG