Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: перегляд мінських угод неприпустимий


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна не допускає перегляду досягнутих мінських домовленостей про врегулювання ситуації на сході України і вимагає від Росії заходів з їх виконання.

«Жодна ротація, жодні переведення формату, жодні відходи від мінських домовленостей для нас неприйнятні й неприпустимі», – цитує Порошенка його прес-служба.

Глава держави також запевнив, що Україна була, залишається і буде твердим прибічником Мінських домовленостей. «Ми неухильно дотримуємось їхньої букви і духу», – заявив Порошенко.

Президент наголосив, що критично важливим є дотримання під час переговорів послідовності й кроків із врегулювання ситуації на Донбасі, результатом якого має стати повна деескалація конфлікту. «Першим ключовим пунктом і комплексом заходів з виконання мінських угод є забезпечення всеохоплюючого припинення вогню, яке має бути верифіковано й підтверджено представниками ОБСЄ», – сказав глава держави.

Крім того, за його словами, має бути забезпечено якнайшвидше відведення важкої техніки й артилерії бойовиків, якувони повертають до буферної зони на Донбасі.

Ще однією важливою позицією Порошенко назвав безумовне звільнення всіх заручників. За його словами, бойовики гальмують цей процес, посилаючись на очікування робочої групи або відсутність точних даних про кількість заручників.

Президент також наголосив, що Росія має звільнити всіх незаконно утримуваних на своїй території.

Сьогодні в Мінську відбувається засідання тристоронньої контактної групи щодо ситуації на Донбасі.

12 лютого лідери України, Франції, Німеччини і Росії домовилися про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого, а також відведення важкого озброєння від лінії розмежування. Домовленості повністю не виконуються, сторони конфлікту обвинувачують одна одну в порушенні режиму припинення вогню.

XS
SM
MD
LG