Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: матеріали про причетність Суркова до тероризму в Україні передали до ГПУ


Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

Служба безпеки України передала до Генеральної прокуратури матеріали щодо причетності радника президента Росії Владислава Суркова та його помічника до терористичної діяльності в Україні. Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко.

«Нами направлені матеріали та епізоди, які СБУ вважає обґрунтованими для підозри і громадянина Росії, якого ви згадали (Суркова – ред.), і його першого помічника Інала Ардзінби у скоєнні злочинів, пов’язаних із тероризмом на території нашої держави, із закликами до повалення конституційного ладу, пов’язаних із останніми резонансними підготовками до кримінальних злочинів, зокрема кілерських злочинів в Одесі», – заявив Наливайченко.

У Генпрокуратурі наразі не повідомляють про передачу матеріалів щодо Суркова.

Раніше генпрокурор Віктор Шокін повідомив, що голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко обіцяє надати підтвердження заяв про причетність радника президента Росії Владислава Суркова до розстрілів на Майдані в лютому 2014 року.

У лютому Наливайченко заявляв, що СБУ має докази присутності в Україні під час подій на Майдані «кураторів» злочинів – генералів ФСБ Росії, а також російських снайперських груп, які цілили як у протестувальників, так і в співробітників МВС.

23 лютого 2015 року президент Росії Володимир Путін назвав «нісенітницею» заяви української сторони про те, що його помічник Владислав Сурков керував снайперськими групами іноземців на майдані Незалежності у лютому 2014 року.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками у центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з них – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG