Доступність посилання

ТОП новини

Звіт ОБСЄ: обстріли на сході тривають, ціни під окупацією ростуть


Спостерігачі ОБСЄ в Донецьку, архівне фото
Спостерігачі ОБСЄ в Донецьку, архівне фото

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що її Спеціальна моніторингова місія в Україні спостерігала в четвер, 7 травня, подальші перестрілки на лінії контакту сторін конфлікту на сході України з застосуванням важких озброєнь.

Спостерігачі місії, що перебували того дня в Донецьку, зокрема, налічили 573 вибухи упродовж чотирьох із половиною годин бою, що тривав поблизу донецького аеропорту.

А зі спостережного пункту неподалік села Широкина, що під Маріуполем, спостерігачі того дня лише протягом 12 хвилин почули понад сотню вибухів, які спричинив, за їхніми оцінками, обстріл із реактивних систем залпового вогню «Град». Місце розташування цих «Градів», як його визначили члени місії ОБСЄ, було на території, захопленій сепаратистами – неподалік окупованого ними селища Комінтернове (приблизно за 6 кілометрів на північний північний схід від східної околиці сусіднього з Широкином села Бердянського).

Загалом за той день спостерігачі ОБСЄ зареєстрували чимало важких озброєнь у місцевостях, звідки вони мали бути відведені. На територіях, окупованих угрупованням «ДНР», вони нарахували 31 танк, одну 100-міліметрову протитанкову гармату і дві реактивні системи залпового вогню «Град», а на територіях, підконтрольних владі України, – дев’ять танків.

Крім того, члени місії відвідали захоплене сепаратистами місто Новоазовськ на узбережжі Азовського моря, недалеко від російського кордону – там, за їхніми даними, ціни на місцевому ринку були вдвічі вищі, ніж у Маріуполі.

Частину Донецької і Луганської областей на сході України захопили збройні проросійські сепаратисти, які досі окупують ці території за підтримки російських військ. За офіційним визначенням, влада України веде там антитерористичну операцію; президент Петро Порошенко говорив і про Вітчизняну війну українського народу.

XS
SM
MD
LG