Доступність посилання

ТОП новини

Чеські активісти критикують Земана за візит до Москви, президент відповідає образами


Чехи пікетували відліт Земана до Москви
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Близько півтора десятка людей протестували у Празі проти візиту президента Чехії Мілоша Земана до Росії на святкування російського Дня перемоги в Москві.

Активісти з прапорами Чехії і НАТО, а також України й транспарантами проти президента Росії Володимира Путіна розташувалися вздовж дороги на військовий аеродром Кбели на околиці Праги, де базується урядовий авіазагін. За їхніми словами, до самого аеропорту з транспарантами їх не пустила поліція.

Один із активістів Отакар Ван Ґемунд заявив: «Земан має відлетіти до Росії, щоб зустрітися з Путіним. Ми проти цього. Він руйнує репутацію Чехії у світі – тим, що підтримує Путіна. Ми вважаємо, що Земан не повинен туди їхати, як і переважна більшість європейських демократичних голів держав та політиків, які бойкотують святкування 9 травня у Росії. Тому що Путін — агресор. У світі та в Україні».

На плакатах інших активістів були написи: «9 травня – це сталінська фікція», «8 травня – початок свободи, 9 травня – початок нового тоталітаризму».

Сам Мілош Земан у коментарі Радіо Свобода перед відльотом до Москви назвав активістів, які проводжали його з плакатами, «людьми з низьким інтелектом».

Він також заявив, що знає про листа чеських акторів, де вони пропонують «подарувати» Земана Путіну «як шанобливий дар із рук чеського народу». «На жаль, більшість із них є невідомими людьми. Жодних імен. І ви маєте розуміти, що це просто люди без імен намагаються влаштувати виставу, щоб їх помітили», – заявив чеський президент, відомий своїми проросійськими поглядами.

Під час зустрічі з Путіним, сказав Земан, він збирається обговорювати фінансові претензії Чехії до Росії – зокрема, тільки в одній такій справі, з однією з електростанцій, за словами президента Чехії, росіяни винні чехам 5 мільярдів чеських крон (понад 200 мільйонів доларів США).

До Москви президент Чехії відлетів разом із кількома ветеранами Другої світової війни, які визволяли Прагу.

У суботу, 9 травня, він візьме участь у низці урочистостей у столиці Росії. Але, як заявляли в апараті Мілоша Земана, він не буде присутній на військовому параді на Красній площі, який критики вважають символом новітнього російського мілітаризму.

XS
SM
MD
LG