Доступність посилання

ТОП новини

Агентство Reuters оприлюднило розслідування про російські війська в Україні


Наслідки бойових дій на Донбасі, село Логвинове неподалік Дебальцевого. Ілюстраційне фото
Наслідки бойових дій на Донбасі, село Логвинове неподалік Дебальцевого. Ілюстраційне фото

Інформаційне агентство Reuters оприлюднило власне розслідування, за результатами якого стверджує, що «російські солдати групами йдуть з армії через конфлікт в Україні».

«Кількість свідчень того, що в Україні воюють росіяни, зашкалює: на полях бою знаходять російське армійське озброєння, про це розповідають родини російських солдатів і українські полонені, які стверджують, що були схоплені російськими десантниками», – ідеться в повідомленні Reuters.

Журналісти наводять свідчення одного зі звільнених з лав російської армії, який служив в елітарній Кантемирівській танковій дивізії і говорив на умовах анонімності, побоюючись переслідування. Він розповів, що влітку минулого року був відправлений у Ростовську область на навчання, але замість цього опинився в Україні у складі бронеколони.

«Якийсь підполковник вже після перетину кордону сказав, що можуть посадити за невиконання наказу. Деякі (військові) стали відмовлятися далі там перебувати», – цитує Reuters слова колишнього військового.

Керівник правозахисної групи «Громадянин. Армія. Право» та член російської президентської ради з прав людини Сергій Кривенко стверджує, що командування намагається знайти якомога більше солдатів, готових їхати в Україну добровільно, «але це все одно добровольці в лапках, тому що на них чиниться серйозний тиск».

Агентство Reuters наводить кілька інших свідчень, серед яких – і про долю російського танкіста з Бурятії Доржі Батомункуєва, пораненого під час конфлікту в Україні.

США, Євросоюз та Україна звинувачують Росію в прямій підтримці сепаратистів на Донбасі зброєю та особовим складом. Москва заперечує присутність своїх військових, визнаючи водночас, що на сході України воюють «добровольці».

XS
SM
MD
LG