Доступність посилання

ТОП новини

Сирія критикує неузгоджені відвідини турецьким прем’єром гробниці діда засновника Османської імперії


Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу
Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу

Офіційне інформаційне агентство Сирії SANA заявило в неділю, що «проникнення» прем’єр-міністра Туреччини Ахмета Давутоглу на сирійську територію без дозволу уряду Сирії є «безпосередньою агресією проти суверенної держави-члена ООН і порушенням міжнародного права».

Ахмет Давутоглу ненадовго перетнув кордон Сирії, щоб відвідати могилу Сулеймана Шаха, діда засновника Османської імперії Османа I.

Раніше, 22 лютого цього року, велика військова колона турецьких військ, включаючи танки, пройшла в напрямку турецької святині через курдське за населенням сирійське місто Кобане, звільнене сирійськими курдами від бойовиків угруповання «Ісламська держава». Тоді гробницю, яка була за кількадесят кілометрів від кордону з Туреччиною, перенесли майже до турецького кордону (приблизно за 200 метрів), але вона все одно нині розташована на сирійській території, біля селища Ашме, яку фактично контролюють турецькі війська. Ту акцію влада Сирії теж різко засудила як порушення суверенітету країни.

За міжнародним договором від 1921 року, місце поховання діда родоначальника Османської імперії, що було розташоване на березі Євфрату в нинішній Сирії, є турецькою власністю. Туреччина ж вважає територію, на якій розташоване місце поховання Сулеймана Шаха, суверенною і неодноразово обіцяла захищати її від нападу з боку бойовиків. У перебігу громадянської війни в Сирії стару гробницю постійно охороняли кількадесят турецьких солдатів; перенесену гробницю турецька армія охороняє й танками.

Бойовики «Ісламської держави» виступають проти таких святинь і погрожують руйнувати їх на підконтрольних угрупованню територіях.

XS
SM
MD
LG