Доступність посилання

ТОП новини

ЄС хоче підтримки ООН у подоланні кризи з мігрантами


Африканські мігранти на базі ВМС Лівії у Тріполі, куди їх повернули після порятунку в Середземному морі, фото 5 травня 2015 року
Африканські мігранти на базі ВМС Лівії у Тріполі, куди їх повернули після порятунку в Середземному морі, фото 5 травня 2015 року

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні закликала Організацію Об’єднаних Націй надати підтримку зусиллям Європи зупинити потік мігрантів, які намагаються нелегально дістатися до європейських країн через Середземне море.

«Нам треба розраховувати на вашу підтримку, щоб рятувати життя», – сказала вона на засіданні Ради безпеки ООН у понеділок, 11 травня.

Вона також виклала пропозиції, узгоджені керівниками країн Європейського союзу у квітні, включно з «використанням усіх необхідних засобів для захоплення і знищення суден», на яких нелегально переправляють мігрантів через море.

Євросоюз хоче мати схвалення ООН у вигляді резолюції Ради безпеки, щоб військові операції з цією метою для перехоплення таких суден, зокрема, ще в територіальних водах Лівії, мали юридичне обґрунтування.

Лівія, з берегів якої останнім часом вирушає більшість таких мігрантів, виступила проти пропозицій ЄС.

За оцінками ООН, тільки з початку цього року Середземне море намагалися перетнути в бік Європи близько 60 тисяч нелегальних мігрантів. Понад 1 тисячу 800 із них при цьому загинули.

XS
SM
MD
LG