Доступність посилання

ТОП новини

Російські опозиціонери не планують іти в міжнародні суди з доповіддю Нємцова


Ілля Яшин
Ілля Яшин

Російські опозиціонери поки що не збираються звертатися до міжнародних інституцій із доповіддю «Путін. Війна», в якій містяться нові докази російської військової присутності в Україні. Про це в Москві на презентації звіту, над яким перед своєю загибеллю працював опозиціонер Борис Нємцов, заявив друг покійного Ілля Яшин.

«Це не обвинувальний висновок. Ми не беремо на себе функцію прокурорів. Наша аудиторія – це не міжнародні інститути. Наша аудиторія – це громадяни Російської Федерації. І ми ставимо перед собою завдання розповісти їм правду. Ми певні, що Росія позбудеться Путіна, коли громадяни цього захочуть, коли він стане непопулярний керівником держави. А для цього треба розповісти правду про те, що він робить», – сказав Яшин.

Водночас, за словами опозиціонера, якщо хтось захоче використати доповідь для організації міжнародного розслідування чи підготовки звернення в міжнародні інститути, опозиціонери це вітатимуть. «У наші ж плани подібне поки що не входить», – додав Яшин.

У доповіді, зокрема, повідомляється, що в січні-лютому 2015 року в ході боїв біля Дебальцева на Донеччині загинули близько 70 російських військовослужбовців. У серпні 2014 року ще щонайменше 150 російських військових загинули під Іловайськом, коли намагалися зупинити наступ української армії. За словами російських опозиціонерів, родичі загиблих повідомили Борису Нємцову, що перед відправкою в Україну солдатів звільняли з армії і видавали за добровольців.

Як йдеться у звіті, на операцію на сході України Росія за 10 місяців витратила 53 мільярди рублів.

XS
SM
MD
LG