Доступність посилання

ТОП новини

Рада хоче дозволити умовно-дострокове звільнення довічно засуджених


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект щодо заміни довічного позбавлення волі м’якшим покаранням.

Авторами законопроекту є народні депутати від фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Луценко та Віктор Чумак.

Документом пропонується надати можливість застосувати умовно-дострокове звільнення від відбування покарання до осіб, які засудженні до довічного позбавлення волі, після фактичного відбування не менш як п’ятнадцяти років, а також здійснити заміну довічного позбавлення волі на позбавлення волі на певний строк актом президента про помилування без можливості подальшої заміни покарання на м’якше.

Пропонується встановити перелік осіб, що можуть подати клопотання про помилування. Документ передбачає, що у разі відмови суду у застосуванні умовно-дострокового звільнення повторне подання може бути внесено через рік з дня винесення постанови про відмову.

Законопроектом також пропонується можливість заміни невідбутої частини покарання м’якшим для осіб, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі (м’якшим може бути покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менш як двадцять п’ять років), після фактичного відбуття засудженим не менш як десяти років покарання.

Автори законопроекту зазначають, що у більшості країн, де покарання у вигляді довічного позбавлення волі може бути призначено, існують механізми розгляду пропозиції перегляду вироку після відбування певного мінімального періоду, встановленого законом.

В Україні, зазначають автори документу, питання гуманізації окремих норм кримінального законодавства щодо застосування покарання у вигляді довічного позбавлення волі ставляться постійно, але не вирішуються.

XS
SM
MD
LG