Доступність посилання

ТОП новини

Рада має намір зробити публічною інформацію про майно громадян


Верховна Рада має намір зробити публічною інформацію про рухоме й нерухоме майно громадян. За ухвалення за основу законопроекту № 2423 щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції проголосували 243 депутати за мінімально необхідних 226.

Законопроект передбачає внесення змін до закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», зокрема, пропонується встановити, що для фізичних та юридичних осіб інформація з державного реєстру прав надається не тільки за об’єктом нерухомого майна, як це передбачено в чинній редакції закону, але й за суб’єктом права.

У разі запиту інформація про об’єкти нерухомого майна надаватиметься з певними обмеженнями, зокрема, пропонується розкривати відомості щодо назви області, міста, району, на території яких розташований об’єкт нерухомого майна.

Автори документу вважають, що такий підхід дозволить, з одного боку, виконати цілі та завдання законопроекту, а з іншого – не нашкодити суб’єктам власності на нерухоме майно відкриттям інформації про їхні права на нерухоме майно.

Також законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про державний земельний кадастр України», якими встановлюється, що відомості Державного земельного кадастру є відкритою інформацією.

Відповідно до документа, інформація про зареєстровані транспортні засоби з Єдиного державного реєстру також буде відкрита, а також буде надано можливість пошуку за власником транспорту.

Крім того, буде відкритий загальний доступ до відомостей Державного земельного кадастру на безоплатній основі.

Також місце розташування об’єктів, які наведені в декларації (область, район і населений пункт), буде відкритою інформацією.

XS
SM
MD
LG