Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: система перепусток на Донбасі обмежує можливість людей залишити зону конфлікту


Александр Гуґ
Александр Гуґ

Запроваджена українською владою на лінії розмежування на Донбасі пропускна система значно обмежує можливість людей полишити зону бойових дій, заявляють у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.

«Пропускна система значно обмежує можливості людей залишити знищені конфліктом райони або отримати доступ до безпечних районів і допомогу в порятунку життя, включаючи гуманітарну допомогу», – заявив заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ на презентації тематичного звіту «Захист мирного населення і свобода його переміщення в Донецькій і Луганській областях».

Місія ОБСЄ закликала Україну переглянути і провести оцінку введення пропускної системи в зоні АТО.

Також СММ ОБСЄ закликає владу України скасувати будь-які адміністративні збори і судові переслідування за незначні правопорушення тих мирних жителів, які, враховуючи гуманітарну ситуацію, залишили Україну через неконтрольовані точки перетину кордону або транзитом через Росію намагалися дістатися до безпечного місця в Україні.

Минулого місяця коаліція патріотичних сил Донбасу, що складається з 17 громадських організацій, закликала СБУ створити робочу групу з доопрацювання перепускної системи на сході України. Активісти стверджували, що чинний порядок сприяє розгорнутій корупційній схемі і ніяк не заважає бойовикам.

XS
SM
MD
LG