Доступність посилання

ТОП новини

Африка: в Бурунді військові оголошують про усунення президента, що хотів третього терміну


Бурунді: прихильник президента П’єра Нкурунзізи з його портретом на футболці, архівне фото
Бурунді: прихильник президента П’єра Нкурунзізи з його портретом на футболці, архівне фото

В африканській державі Бурунді військові оголосили, що усувають із посади президента П’єра Нкурунзізу, після того, як у країні кілька тижнів тривали протести з застосуванням насильства проти бажання голови держави балотуватися на третій термін.

Також розпущений уряд Бурунді, заявив на радіо генерал Ґодфруа Нійомбаре.

За словами генерала, він буде співпрацювати з громадянським суспільством, релігійними діячами й політиками, щоб створити тимчасовий уряд.

Заява пролунала через кілька годин по тому, як Нкурунзіза відбув до сусідньої Танзанії на переговори з лідерами країн регіону про шляхи виходу з кризи в Бурунді. Після виступу військових сотні людей вийшли на вулиці столиці Бужумбури, співаючи державний гімн.

Генерал Нійомбаре очолював розвідку Бурунді до лютого, коли його усунули з посади.

Протести в Бурунді спалахнули наприкінці квітня після того, як владна в цій країні партія висунула президента Нкурунзізу своїм кандидатом на голову держави на президентські вибори, що мають відбутися 26 червня. Унаслідок сутичок загинули не менш як п’ять людей.

Це був би для президента третій термін, що, як кажуть критики, суперечить конституції країни і мирній угоді, яка 2005 року закінчила громадянську війну в Бурунді. Прихильники ж президента заявляють, що на перший термін його обирав іще парламент країни, а тому він «не рахується» в обмеження у два терміни.

XS
SM
MD
LG