Доступність посилання

ТОП новини

Порушення перемир’я на сході України тривають – ОБСЄ


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що її Спеціальна моніторингова місія в Україні у вівторок, 12 травня, знову спостерігала порушення режиму припинення вогню в обох нинішніх гарячих точках – навколо Широкина під Маріуполем і біля донецького аеропорту.

Крім того, мовиться в повідомленні, того дня, перебуваючи в підконтрольному владі України селищі Луганському на Донеччині, що неподалік окупованих Горлівки й Дебальцева, спостерігачі ОБСЄ чули 50 вибухів унаслідок обстрілу в напрямку селища важкою артилерією калібру 152 міліметри.

Також чотири вибухи пролунали в контрольованій урядом України Тошківці на Луганщині.

Спостерігачі також відвідали 12 травня Горлівку, щоб дослідити наслідки обстрілу міста 7 травня. Але в обох побачених ними місцях таких обстрілів кратери від вибухів були вже відремонтовані, що унеможливило їхній аналіз, зазначили в ОБСЄ.

Крім того, місія того дня знову бачила важкі озброєння в місцях, звідки вони мали бути відведені, з обох сторін конфлікту – вісім танків із боку сепаратистів, шість танків і дві гармати з боку українських сил.

Широкине й донецький аеропорт уже тижнями є місцями інтенсивних обстрілів і боїв, що відбуваються там із застосуванням важких озброєнь, незважаючи на режим припинення вогню і вимогу відвести важкі озброєння. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну.

Також сепаратисти звинувачували українські війська в обстрілах 7 травня, зокрема, Горлівки й Донецька. Українські військові запевнили, що вогню по містах не відкривали, а стріляли тільки у відповідь на провокації сепаратистів. Також у соціальних мережах того дня було багато повідомлень очевидців, що, зокрема, по Горлівці могли стріляти самі сепаратисти з сусіднього Єнакієва.

XS
SM
MD
LG