Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк у Франції: сьогодні Україна – це передова лінія захисту ЄС


Президент Франції Франсуа Олланд (ліворуч) вітає прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка в Парижі, 13 травня 2015 року
Президент Франції Франсуа Олланд (ліворуч) вітає прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка в Парижі, 13 травня 2015 року

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк після зустрічі з прем’єр-міністром Франції Манюелем Вальсом у перебігу візиту до Парижа заявив, що сьогодні Україна – це передова лінія захисту Європейського союзу, повідомляє пресова служба Кабінету міністрів.

Яценюк наголосив, що обговорив із Вальсом, зокрема, виконання мінських домовленостей, і вони вважають, що Росія зобов’язана виконати їх «для того, щоб в Україні і Європі були мир і стабільність».

«Ключове завдання – Росія зобов’язана виконати мінські домовленості. Україна виконує все, як би нам це не було важко. Але поки з російського боку я такого бажання не бачу. Якщо Росія хоче виконувати Мінськ, тоді навіщо на території України тримати 40 тисяч озброєних до зубів російських терористів, танки і зброю?» – сказав він.

Яценюк також назвав «вкрай високою» можливість відновлення активних бойових дій на сході України.

«Виникає питання, навіщо Путін туди нагнав стільки техніки… І тому спільне завдання всього вільного світу – зупинити Росію і змусити її виконати мінські домовленості, під якими Росія підписалася», – ще раз повторив український прем’єр.

Арсеній Яценюк побував у середу із візитом у Парижі, в перебігу якого його також прийняв президент Франції Франсуа Олланд.

В Україні, в командуванні антитерористичної операції повідомили в середу, 13 травня, що, за даними силовиків, нині в Україні перебуває майже 9 тисяч безпосередньо російських військових і ще близько 33 тисяч бойовиків у силах сепаратистів, серед яких стає дедалі більше найманців, у першу чергу з Росії. При цьому російські війська на Донбасі мають на озброєнні майже 200 танків, понад 500 бронемашин, майже 150 артилерійських систем і майже 90 реактивних систем залпового вогню, а сили сепаратистів – понад 500 танків, понад 850 бойових броньованих машин, понад 550 одиниць ствольної артилерії, понад 280 одиниці реактивної артилерії тощо.

Росія продовжує заперечувати причетність до подій на сході України. Москва, серед іншого, стверджує, що в окупованій частині Донбасу немає російських військ, а хіба тільки «добровольці», а також каже, що їй нічого не відомо з приводу наявності в регіоні великої кількості важких озброєнь, зокрема, нових зразків, які є на озброєнні тільки в Росії.

Також Росія за кожної нагоди висуває до України вимогу виконувати мінські домовленості, замовчуючи, що їх постійно грубо порушує сама Росія, відмовляючись виконувати, поміж іншого, вимоги вивести з України свої війська й озброєння і звільнити всіх заручників.

XS
SM
MD
LG