Доступність посилання

ТОП новини

США про зустріч Керрі з Путіним: дуже чіткий сигнал щодо України


фото 12 травня 2015 року
фото 12 травня 2015 року

Речник Державного департаменту США Джефф Ратке повідомив, що державний секретар США Джон Керрі під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним передав тому сильний і чіткий сигнал щодо України.

Як сказав речник, сам держсекретар повторив це вже в середу, 13 травня, на зустрічі з міністрами закордонних справ країн-членів НАТО: нині для Росії і підтримуваних нею сепаратистів настав критичний момент у повному виконанні мінських домовленостей.

Ратке звернув увагу, що напади далі стаються в тих місцях, що лежать на українському боці лінії розмежування на сході України. «Це має припинитися», – наголосив він.

Крім того, заявив речник, сепаратисти не беруть конструктивної участі в робочих групах, створених у рамках Тристоронньої контактної групи. «Це має змінитися», – наголосив він.

Іще одним моментом Ратке назвав необхідність підконтрольного відведення важких озброєнь. Він звернув увагу, що виконання мінських домовленостей стосується і протиповітряних систем і обладнання для управління військами Збройних сил Росії в Україні, припинення потоку бойовиків на схід України, встановлення контролю над українсько-російським міжнародним кордоном, доступу до захоплених територій гуманітарним організаціям чи звільнення всіх політичних в’язнів – у всьому цьому необхідний поступ, наголосив речник.

За його словами, зустріч Керрі і Путіна, що відбулася в Росії у вівторок, 12 травня, не була «веденням справ, як звично». І відразу після неї держсекретар зателефонував президентові України Петрові Порошенку, а вже в середу, 13 травня, вранці він сам зустрівся з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на зустрічі НАТО в турецькій Антальї.

Зі схожими повідомленнями про візит держсекретаря США до Росії виступив і речник президента США Джош Ернест. Він, серед іншого, повідомив, що саме Росія має виконати зобов’язання за мінськими домовленостями і забезпечити їхнє виконання підтримуваними нею сепаратистами.

Як заявив цей речник, шлях до врегулювання в Україні починається з дотримання засадничої міжнародної норми – поваги до територіальної цілісності незалежних держав, а Росія вже багато разів порушила суверенітет України.

Росія за кожної нагоди висуває до України вимогу виконувати мінські домовленості, замовчуючи, що їх постійно грубо порушує сама Росія, відмовляючись виконувати, поміж іншого, вимоги вивести з України свої війська й озброєння і звільнити всіх заручників.

Також Росія продовжує заперечувати причетність до подій на сході України. Москва, серед іншого, стверджує, що в окупованій частині Донбасу немає російських військ, а хіба тільки «добровольці», а також каже, що їй нічого не відомо з приводу наявності в регіоні великої кількості важких озброєнь, зокрема, нових зразків, які є на озброєнні тільки в Росії.

XS
SM
MD
LG